Poštovani, Zanima me jedna stvar. Imam jednu veoma komplikovanu situaciju. Moja baka je dala jedan deo imovine ljudima koji su pristali da je čuvaju do njene smrti. Tačnije napravila je ugovor o doživotnom izdržavanju. Drugi deo je testamentom prepisala na mene i mog brata. Moj deda želi da prekine ugovor o doživotnom izdržavanju, razlog je “maltretiranje“, koje se ustvari ne dešava. Moj deda ima preko 85 godina, mentalno je nestabilan i skoro je ustanovljeno da je alkoholičar. Moje pitanje je prosto, da li on može da prekine ugovor o doživotnom izdržavanju, koji su on i moja baba sklopili sa određenim ljudima? I ako može koji su uslovi da to uradi?

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Poštovani/a,

Ovaj ugovor se može rakinuti zbog:

1.Poremećenih odnosa (tako da oni postanu nepodnošljivi).U ovom slučaju obe ugovorne strane mogu zahtevati raskid.

„Kad sud izrekne raskid, primalac izdržavanja je dužan dati naknadu za primljena davanja i usluge. Ako je do raskida došlo zbog krivice jedne strane, druga strana ima pravo na pravičnu naknadu.“ čl. 201. ZON

2. Zbog promenjenih okolnosti, u slučaju da se nakon zaključenja ugovora,“ okolnosti toliko promene da njegovo ispunjenje postane znatno otežano“.

Sud tada moze na zahtev jedne ili druge ugovorne strane ove odnose iznova urediti,ili,raskinuti. Takođe, Sud moze pravo primaoca izdržavanja preinačiti u doživotnu rentu ako se saglase ugovornice.

Više o institutu doživotnog izdržavanja možete videti na našem sajtu na sledećem linku: https://www.besplatnapravnaedukacija.rs/tekstovi/nasledno-pravo/ugovor-o-dozivotnom-izdrzavanju/

Ukoliko ponovo budete imali neke nedoumice u vezi pravnih pitanja, budite slobodni da nas kontaktirate.

Vaš, Mladi Pro bono