Imam dete sa nevenčanom bivšom ženom. Nisam zaposlen, a sud mi je odredio sumu od 8000 dinara mesečno za alimentaciju. Da li imam pravo žalbe? Drugi problem je što ga viđam jednom u 2 nedelje, jer majka deteta uvek ima neki izgovor… kako je mali bolestan, kako nema vremena i slično. Do sad sam svaki mesec plaćao redovno, pa me zanima koja je procedura odricanja deteta?

Poštovani,

Izdržavanje je pravo i dužnost članova porodice. Porodičnim zakonom Republike Srbije je predviđeno da se jednom utvrđena visina alimntacije, odnosno izdržavanja, može promeniti samo novom sudskom odlukom. U tom smislu morate da pokrenete sudski postupak tužbom kojom biste tražili izmenu visine izdržavanja.

Visina izdražavanja može biti određena u fiksnom iznosu ( kada je dužnik izdržavanja nezaposleno lice) ili u određenom procentu od ukupnim mesečnih neto primanja ( kada je obveznik u radnom odnosu). Minimalna suma izdržavanja predstavlja sumu koju kao nakanadu za hranjenike odnosno lica na prodičnom smeštaju periodično utvrđuje ministarstvo za porodičnu zaštitu.

Da bi Vam sudu usvojio tužbeni zahtev, morate da priložite dokaze da su se oklonosti promenile u odnosu na prvobitno donetu odluku i da sada niste u mogućnosti da snosite svoje obaveze utvrđene presudom o razvodu braka.

Nedavanje izdržavanje je krivično delo. Majka Vašeg deteta može podneti krivičnu prijavu zbog ne davanja izdržavanja.

Nijednim pozitivno pravnim aktom naše zemlje nije predviđena mogućnost “odricanja” od deteta. Deca uživaju najvišu zaštitu u pravnom sistemu Republike Srbije.

 

Mladi Pro Bono