Poštovani, Imam 23 god i student sam visoke poslovne škole smer turizam i ugostiteljstvo. Shodno tome mama mi je predložila da lokal u centru grada koji se izdavao uzmemo pod zakup radi otvaranja turisticke agencije. Kako po zakonu nemam prava da otvorim takvu vrstu delatnosti bez prethodnog radnog iskustva u toj oblasti, kontaktirala sam turističku agenciju iz Novog Sada sa predlogom da otvore svoje predstavništvo u mom mestu i mene zaposle kao svog radnika. Oni su rekli da im je predlog u redu ali da hoce da dodju da se dogovorimo lično. Za to vreme ja sam se prijavila da sam zainteresovana za lokal i oni su rekli da pošto ima vise zainteresovanih da moraju da sprovedu nesto poput licitacije zatvorenog tipa odnosno da svi zainteresovani pošalju ponudu u zapečacćenoj koverti. Javili su mi da je neko drugi ponudio veći iznos za zakupninu i da sam ja odbijena. Ja sam zvala agenciju i javila im to. Rekli su da su bili za, i da je šteta što je tako ispalo. U medjuvremenu zakupodavci su me pozvali i rekli da ja kao drugi po redu licitator sada dodjem da potpišem ugovor jer se prvi predomislio i odustao. Ja sam otišla i potpisala medjutim u ugovoru ja praktično nemam nikakva prava sem korišćenja na odredjeno vreme a oni imaju sva prava. Direktor nije bio tu već samo radnici, ja sam tražila da ga pozovu, i preko veze pitala jer to moze da sa koriguje on je rekao ~ma nema problema, taman posla~ jer tamo piše da sa ja obavezujem da plaćam kiriju dve godine i da imam prava da raskinem ugovor tek posle godinu dana. Ja sam mislila da će sve biti u redu medjutim agencija mi je javila da su se predomislili i da nisu spremni za takav korak. Ja sam nedelju dana posle potpisivanja ugovora zvala i zamolila da raskinemo ugovor, medjutim direktor je bio jako drzak i rekao da ga ne interesuje i da će me tužiti ako ne koristim lokal za kiriju za godinu dana. Za mesec dana će isteći godinu dana a ja nijednom nisam ušla tamo, oni su ulazili, krečili i renovirali lokal i plasim se da ce me tužiti i da ću u zatvor jer ja tih para nemam a i realno to je kirija za korišćenje a ja to nisam koristila. P.S. Ugovor nije overen u sudu jer su oni kulturni centar koji spada pod upravu opštine. Molim vas recite mi šta da radim… hvala unapred.

Poštovana,

Situacija u kojoj ste treba da Vam služi kao upozorenje da u budućnosti ne ulazite olako u pravne odnose bez prethodne konsultacije sa stručnim licem. Vi ste ugovor potpisali, samim tim ste pristali na sve ono što u njemu piše – i na taj raskidni rok od godinu dana. To što ste se Vi nešto usmeno dogovarali sa direktorom zakupodavca, nema nikakav pravni značaj  zato što je ugovor u pismenoj formi (nema veze što nije overen, po zakonu nije obavezno overavati ugovor o zakupu), tako da eventualni aneksi (izmene, dopune )ugovora takođe moraju biti u pismenoj formi, što ovde nije slučaj.

Pozitivna stvar je što je prošlo gotovo godinu dana od zaključenja ugovora a zakupodavac Vas nije tužio, tako da  sumnjamo da će Vas tužiti sada.

Ukoliko pak zakupodavac podigne tužbu protiv Vas, možete uložiti prigovor neispunjenja ugovorne obaveze. Naime, ugovor o zakupu je dvostrani ugovor, što znači da i zakupodavac ima neke ugovorne obaveze, ne samo Vi kao zakupac. Naime, obaveza zakupodavca je bila da Vas uvede u posed nepokretnosti, tj omogući da nesmetano koristite zakupljenu nepokretnost. Obično se u posed uvodi tako što se predaju ključevi te nepokretnosti ili Vas fizički uvede u nepokretnost. U prilog Vašem prigovoru svakako ide i to da je zakupodavac za vreme trajanja zakupa ulazio u prostor po svome nahođenju, krečio itd. Dakle, i on je praktično prihvatio situaciju da Vi ne koristite prostor i ne plaćate kiriju.

Ovo bi Vam bio glavni argument koji na sudu ide u Vaš prilog – prigovor neispunjenja obaveze, na ostalo ste, kao punoletna osoba, sami pristali potpisivajući ugovor. Sada je na vama da, ukoliko dođe do toga, trpite posledice.

 

Mladi Pro Bono