Moja baka ima 93 godine. Pošto je moj tata umro pre 5 godina baka mi je ugovorom o poklonu, koji smo overili u sudu, prepisala svoju imovinu. Sada se tetka buni i hoće svoj nužni deo. Baka neće da joj da zato što je ona deo imovine dobila kad se udala. Da li tetka može da dobije deo imovine i pored ugovora? Šta možemo da uradimo da tetka ne bi uzela deo imovine?

Poštovani,

Preporučujem Vam da sa bakom sklopite ugovor o doživotnom izdržavanju. Ugovor o doživotnom izdržavanju se zaključuje pred sudijom koji je zakonom obavezan da upozori učesnike u postupku primaoca i davaoca izdržavanja da imovina koja je obuhvaćena tim ugovorom ne ulazi u zaostavštinu i da se njome ne mogu namiriti nužni naslednici. Znači ukoliko je Vaša baka ostavi neku nepokretnu ili pokretnu stvar Vama, Vi postaje vlasnik toga nakon njene smrti. To će se konstatovati na raspravi, a ostalu imovinu ukoliko je ima deliće se na osnovu odredba o zakonskom nasleđivanju.

Više o ugovoru o doživotnom izdržavanju možete pogledati na našem sajtu na sledećem linku: https://www.besplatnapravnaedukacija.rs/tekstovi/nasledno-pravo/ukratko-ugovor-o-dozivotnom-izdrzavanju-2/ .

Da bi ovaj ugovor bio punovažan, mora biti sastavljen u pismenom obliku i overen od strane nadležnog sudije.  

 

Mladi Pro Bono