Poštovani, Molim za odgovor… Ako otac maltretira ćerku koja ima 30 godina, bije je i omalovažava, a pri tom je još alkoholicar, da li postoji mogućnost da to neko sa strane prijavi? Ona neće da ga prijavi, valjda iz straha. Koliko smo se raspitali nama su ruke vezane bez dokaza, slika sa urgentnog centra i sl. Da li je to istina ili ipak postoji način da se on prijavi? Najlepše hvala

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Poštovani/a,

U porodično – pravnom sporu postupak pokreće: član porodice prema kome je nasilje izvšeno, njegov zakonski zastupnik, javni tužilac i organ starateljstva.

Aktivno legitimisani u ovom sporu je član porodice. Članovima porodice u smislu Porodičnog zakona smatraju se supružnici, bivši supružnici, vanbračni partneri, bivši vanbračni partneri, deca, roditelji, krvni srodnici, tazbinski i adoptivni srodnici, lica koja vezuje hraniteljstvo.

Dokazi koji se prilažu u ovom postupku su: svedočenje stranke, lica koja su svedoci nasilja, lekarska dokumentacija i službena beleška o obaveštenju primljenom od građanina (sud može pribaviti, a stranka navodi obraćanje MUP-u kao dokaz).

Više o zaštiti od porodičnog nasilja možete pogledati na našem sajtu, na sledećem linku: https://www.besplatnapravnaedukacija.rs/tekstovi/porodicno-pravo/zastita-od-porodicnog-nasilja/

Ukoliko ponovo budete imali neke nedoumice u vezi pravnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Vaš, Mladi Pro bono