Imam 23 godine, roditelji su mi razvedeni oko 2 godine, redovan sam student i do sada nisam dobijala alimentaciju od oca. Imam brata i sestru koji su maloletni i po zakonu im je određena naknada za izdržavanje. Otac nije u radnom odnosu, radi na “crno“ i ima drugi brak. Međutim, interesuje me da li ja kao student imam pravo na alimentaciju dok se školujem? Da li sam imala pravo protekle godine studiranja?

Poštovana,

 

Porodičnim zakonom (“Sl. glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon) članom 155. definisano je pravo punoletnog deteta, koje se redovno školuje, na izdržavanje roditelja najkasnije do navršene 26. godine života. Punoletno dete na redovnom školovanju ima pravo na izdržavanje od krvnih srodnika u pravoj ushodnoj liniji srazmerno njihovim mogućnostima ako roditelji nisu živi ili ako nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje. Pravo na izdržavanje nema punoletno dete  u slučaju da prihvatanje tog zahteva za izdržavanje predstavlja očiglednu nepravdu za roditelje odnosno druge krvne srodnike.

Znači roditelji su dužni da izdržavaju svoju decu do punoletstva, a nakon toga, bez obzira na potrebe punoletne dece ako roditelji nemaju mogućnosti, njihova obaveza neće postojati.

 

 Mladi Pro Bono