Postovani, u braku sam X godina iz kojeg moj suprug i ja imamo X dece. Moj suprug u poslednje vreme “preti“ razvodom, jer je shvatio da mu ja vise ne odgovaram kao osoba(izgleda da je u pitanju neko ko je usao u njegov zivot, no to nije ni bitno za pitanje koje cu postaviti).On je saglasan da deca ostanu kod mene i to u nasem zajednickom stanu koji se vodi na njegovo ime, ali bi ga on ugovorom o poklonu prepisao na mene. Obzirom da to nije jedina imovina koja je stecena u braku, postoje jos neke nekretnine, mene zanima kakva su moja prava vezano za podelu te imovine. Napominjem da je sva imovina stecena u toku trajanja braka, ali sve ove godine on je taj koji je radio i izdrzavao porodicu, a ja sam bila kuci sa decom, vodila domacinstvo i najveci broj obaveza oko dece. Radila sam samo nekoliko godina, i to ne zato sto nisam zelela, nego zato sto smo se tako dogovorili, da ja budem kuci, da vodim racuna o deci, kad vec on moze da zaradi za pristojan zivot. Da napomenem da imam visoko obrazovanje i neke ponude za posao sam odbila jer (“glupo je da ja radim i celu platu dajem nekome ko ce mi cuvati decu“, kad mogu da budem sa mojom decom a on je taj koji ce nam obezbediti sve). Naravno, sada su deca vec poodrasla i ja bih mogla da pocnem da radim, ali jako je tesko pronaci posao, ali ne sekiram se puno za to jer ne stidim se nikakvog posla, pa prihvaticu i nesto van struke.No, sad sam ja malo skrenula sa teme, ali zanima me da li ja imam pravo na deo te ostale imovine, s obzirom da sam ja mnogo manje novcanim sredstvima ucestvovala u sticanju iste, ali svakako mnogo vise u vodjenju domacinstva i brizi oko dece. Moj muz ce se sloziti sa tim da sam ja odlicna majka, domacica, osoba, ali jednostavno je shvatio da mu ne odgovaram, ali ipak smatra da ja nemam prava da potrazujem nista vise od tog stana i naravno mesecno izdrzavanje za mene i decu koje velikodusno nudi u zamenu za “slobodu“. Izvinjavam se sto sam ovako opsirna, i jako cu vam biti zahvalna na odgovoru. posebno me interesuje sta je sa imovinom koja je za sada samo na papiru u formi ugovora, a tek treba da se izgradi? Srdacan pozdrav!

Postovana,

Ne treba da brinete za imovinu koja postoji, odnosno koja je stecena za vreme braka, posto je ona Vasa zajednicka imovina (kako ona koja postoji, tako i imovina “na papiru”). Zajednicka imovina nije opredeljena, zamislite jednu smesu u kojoj se nalaze razni elementi koje treba razvrstati na pojedine delove, da bi se videlo sta sve tu ima, ta “smesa” je zapravo zajednicka imovina koju cete Vi i Vas suprug podeliti. Rad nije samo rad za platu, vec i svaki drugi oblik angazovanja koji dovodi do ocuvanja ili povecanja imovine. Dakle, Vi ste u “ocima ” suda radili kao i Vas muz. Savet je da se dogovorite, ako mozete, pa sporazumno podelite imovinu, jer ako je sud bude delio onda ce to potrajati jer ljudi u takvim situacijama pocinju da zatezu odnose, iz inata traze vise itd.

Dakle, pokusajte da napravite sporazum, a ako ne uspete onda morate na sudu utvrditi svoje pravo, sud polazi od jednakih udela (50%50) dok se neko od supruznika ne pobuni i ne pocne da dokazuje sopstveni (veci od 50%) doprinos

Iskopiracemo Vam neke odredbe Porodicnog zakona koje se odnose na napred napisano, pa ih proucite. Srecno.

Pro Bono

Deoba zajedničke imovine

Pojam deobe

Član 177

Deobom zajedničke imovine, u smislu ovog zakona, smatra se utvrđivanje suvlasničkog odnosno supoverilačkog udela svakog supružnika u zajedničkoj imovini.

Vreme deobe

Član 178

Deoba zajedničke imovine može se vršiti za vreme trajanja braka i posle njegovog prestanka.

Sporazumna deoba

Član 179

Supružnici mogu zaključiti sporazum o deobi zajedničke imovine (sporazumna deoba).

Sudska deoba

Član 180

(1) Ako supružnici ne mogu da se sporazumeju o deobi zajedničke imovine, deobu zajedničke imovine vrši sud (sudska deoba).

(2) Pretpostavlja se da su udeli supružnika u zajedničkoj imovini jednaki.

(3) Veći udeo jednog supružnika u sticanju zajedničke imovine zavisi od njegovih ostvarenih prihoda, vođenja poslova u domaćinstvu, staranja o deci, staranja o imovini te drugih okolnosti od značaja za održavanje ili uvećanje vrednosti zajedničke imovine.

(4) Veći udeo u sticanju zajedničke imovine utvrđuje se u istoj srazmeri za sva prava i obaveze u trenutku prestanka zajednice života u braku.

(5) Veći udeo jednog supružnika u sticanju pojedinog prava iz zajedničke imovine može se utvrditi samo ako je to pravo ekonomski samostalno u odnosu na ostala prava iz zajedničke imovine, a supružnik je u sticanju tog prava učestvovao i prihodima od svoje posebne imovine.

Pravo na deobu

Član 181

Pravo na deobu zajedničke imovine imaju: supružnici, naslednici umrlog supružnika i poverioci onog supružnika iz čije se posebne imovine nisu mogla namiriti njihova potraživanja.

Deoba stvari za ličnu upotrebu supružnika

Član 182

(1) Stvari za ličnu upotrebu jednog supružnika pripadaju mu u isključivu svojinu bez uračunavanja u njegov udeo ako njihova vrednost nije nesrazmerno velika u odnosu na vrednost zajedničke imovine i vrednost stvari za ličnu upotrebu drugog supružnika.

(2) Ako je vrednost stvari iz stava 1 ovog člana nesrazmerno velika, one pripadaju u isključivu svojinu supružniku sa uračunavanjem u njegov udeo.

Deoba stvari namenjenih detetu

Član 183

(1) Stvari namenjene detetu pripadaju u isključivu svojinu supružniku koji vrši roditeljsko pravo bez uračunavanja u njegov udeo.

(2) Ako roditelji vrše roditeljsko pravo zajednički, nad stvarima namenjenim detetu imaju pravo zajedničke svojine.

Deoba stvari za vršenje zanata ili zanimanja

Član 184

Stvari za vršenje zanata ili zanimanja jednog supružnika pripadaju mu u isključivu svojinu sa uračunavanjem u njegov udeo.

Deoba predmeta domaćinstva

Član 185

Predmeti domaćinstva na kojima jedan supružnik nakon prestanka zajednice života u braku ima državinu u trajanju od najmanje tri godine pripadaju mu u isključivu svojinu sa uračunavanjem u njegov udeo