imam 2X godina i dobio sam od babe i dede putem poklona nepokretnosti imanje. Sa ocem nisam u kontaktu XX godina. Majka i ja nikada nismo dobijali alimentaciju od njega, niti bilo sta. Njegovi roditelji(moji baba i deda) davno su ga izbacili iz kuce(sudskim putem) i pre nekog vremena dodelili imanje meni. Zanima me, da li je moguce da me otac tuzi ili pokrene pitanje o tome da ga ja izdrzavam i kako da se zastitim od toga? Hvala!

Postovani,

Zakon o porodicnim odnosima je zastitio gradjane od roditelja kao sto je Vas, odnosno od onih koji se posle dvadesetak godina sete da imaju decu i da bi bilo “zgodno” da iskoriste svoje pravo na izdrzavanje. Citiracu vam clan 156 (stav 2. je za Vas posebno interesantan) Porodicnog zakona

Izdržavanje roditelja

Član 156

(1) Roditelj koji je nesposoban za rad, a nema dovoljno sredstava za izdržavanje, ima pravo na izdržavanje od punoletnog deteta ili drugog krvnog srodnika u pravoj nishodnoj liniji, odnosno od maloletnog deteta koje stiče zaradu ili ima prihode od imovine, srazmerno njegovim mogućnostima.

(2) Nema pravo na izdržavanje roditelj ako bi prihvatanje njegovog zahteva za izdržavanje predstavljalo očiglednu nepravdu za dete odnosno drugog krvnog srodnika.