Dala sam kaparu za stan- 5000 eur i o toj transakciji smo sklopili predugovor i overili u sudu. U medjuvremenu je stan prodat drugom kupcu. Ja sam pokrenula sudski postupak u februaru. Zakazivano je rociste 3 puta i tuzeni se nikako nije pojavio.Poziv je primio samo jedan put. Da li to znaci da on moze da odbija poziv uvek ili postoji neka procedura sto se tice roka kada treba/mora da primi poziv. Odgovor od advokata je da nema pravila. Situacija je jasna, i tuzeni je u razgovoru sa advokatom priznao sve za sta se tereti. Da li protiv tuzenog moze da se podnese i krivicna prijava jer je prodao drugom licu stan, koje se vec uselilo,sto je dokaz a u predugovoru sam ja vlasnik stana. Advokat i za krivicnu prijavu mi ne daje nikakav odgovor, sta preduzeti. Molim Vas, predlozite mi sta da radim dalje? Unapred hvala!

Postovana,

Ne postoji rok u kome mora da primi poziv, postoje razliciti nacini na koji se pismena dostavljaju, ukoliko lice, prakticno ne zeli da primi poziv, odnosno ukoliko “ne stanuje” na toj adresi.

Sto se tice Vaseg pitanja za krivicnu prijavu, moj savet Vam je da je podnesete, ne zato sto mislim da ovde ima dela (ovo je gradjanskopravni odnos i resava se u parnici) vec zato sto podnosenjem krivicne prijave (koju mozete sami sastaviti, imate uputstva na saju, prilicno je jednostavno) moze doci do toga da tuzilastvo pre nego sto odmah odbaci Vasu krivicnu prijavu, nalozi policiji da obavi razgovor sa “osumnjicenim”, na navedene okolnosti u krivicnoj prijavi, a to ce na njega (mozda) ostaviti utisak da se pojavi na sledecem rocistu. Naravno, postoji mogucnost da je on sklopio predugovor u nameri da Vas prevari, odnosno ne da kupi stan, vec da Vas lisi novca, (sto morate dokazati).. U tom slucaju postoji krivicno delo Pravara clan 208 Krivicnog zakonika.

Pro Bono