Postovani, usled racionalizacije u prosveti,nedavno sam proglasena viskom u srednjoj skoli u kojoj sam zaposlena na neodredjeno vreme.Moje radno vreme ove skolske godine je 30% u ovoj skoli.Moja skola me je preuzimanjem radnika poslala u jednu osnovnu skolu,koja se nalazi u DRUGOJ opstini,radi popunjavanja radnog vremena i regulisanja tehnoloskih viskova.Do novog radnog mesta postoji autobuska linija(to je PRVI autobus koji direktno saobraca na relaciji koju cu koristiti),a koja iz mesta mog boravka polazi u 8,30.Direktor nove skole je upoznat sa ovim podacima.Raspored casova za profesore putnike je prilagodjen i uskladjen dolaskom autobusa,ali ne za sve.Naime,danas sam dobila raspored casova po kome imam ,vec sutra, prve casove,za koje pomenutim autobusom ne mogu da stignem.Na molbu direktoru,da mi casove prilagodi prevozu,dobila sam odgovor da to tako mora da bude i ne moze biti drugacije.U pravnoj sluzbi te skole mi iznalaze resenje,a to je:odlazak ranim jutarnjim autobusom u zabaceno selo(udaljeno 10 km od mog mesta),gde bih cekala bracni par koji u moju “novu skolu“ odlazi autom.Sve to mozda nije ni tako strasno,mada licno mislim da jeste,jer NIKO od radnika putnika nije dobio ni prve casove,ni alternativne kombinacije prevoza,osim mene.Interesuje me sta u ovoj situaciji mogu da uradim a da ne ugrozim svoje radno mesto,makar i ostala bez tih dodatih casova.Sa “novim direktorom“ ne mogu da se normalno dogovorim o problemu koji mi se javlja, vezanim za prevoz,ne zanima ga na koji cu nacin da stignem.Mozda Vam je ovo pismo komplikovano (citava situacija je dosta komplikovana),ali se nadam da cete ga razumeti i u sto kracem periodu mi odgovoriti,kako bih uspela da resim svoj problem sa novom skolom i rasporedom casova u njoj.Zanima me da li je direktor u pravu,i da nije njegov problem kako ce koji radnik da stigne na posao. Unapred zahvalna,

Poštovana,

Prema članu 155. stav 1. tačka 5) Zakona o radu (“SI. glasnik RS”, br. 24/2005 – dalje: Zakon) poslodavac treba da preduzme odgovarajuće mere i zaposlenom koji je višak obezbedi: premeštaj na druge poslove, rad kod drugog poslodavca, prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, nepuno radno vreme i druge mere.

Ako poslodavac zaposlenom koji je utvrđen kao višak obezbedi da radi kod drugog poslodavca dužan je da zaposlenom ponudi izmenu ugovorenih uslova (aneks ugovora), u smislu člana 171. stav 1. tačka 4) Zakona. Zaposleni za čijim je radom prestala potreba može biti:1) raspoređen na drugo radno mesto u ustanovi;2) raspoređen na radno mesto sa nepunim radnim vremenom u ustanovi;3) preuzet na osnovu sporazuma o preuzimanju u drugu ustanovu uz saglasnost zaposlenog;4) upućen na prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju.


Ukoliko zaposleni odbije ponudu za izmenu ugovorenih uslova rada, poslodavac mu može otkazati ugovor o radu. Zaposleni koji prihvati aneks ugovora o radu, zadržava pravo da pred nadležnim sudom osporava zakonitost ugovora.Što se tiče drugog dela Vašeg pitanja, shodno odredbama člana 118. tačka 1. Zakona o radu zaposleni ima pravo na naknadu troškova za dolazak i odlazak sa rada, u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju, u skladu sa opštim aktom ili ugovorom o radu.

Poslodavac može zaposlenima da kupi mesečnu pretplatnu kartu, da obezbedi sopstveni prevoz, isplati naknadu prevoza u novcu u visini cene prevozne karte u javnom saobraćaju ili na drugi način obezbedi zaposlenima prevoz za dolazak na rad i odlazak sa rada. Poslodavac ispunjava zakonsku obavezu ukoliko je na bilo koji od predviđenih načina obezbedio zaposlenom dolazak i odlazak sa rada.

Saradnik za Radno pravo

Tatjana Nikolić dipl. pravnik