Postovani, imao sam saobracajnu nezgodu u Crnoj Gori i na vozilu je procenjena totalna steta. Vozilo sam slepao 2 puta: Budva – Cetinje i Cetinje – Nis i imao sam troskove prevoza putnika, ukupni troskovi su iznosili oko 700,oo Evra. Da li imam pravo novcane nadoknade od osiguranja po osnovu slepanja i prevoza putnika? Unapred zahvalan,

Poštovani,

Nadoknada troskova zavisi od toga koja je vrsta stete, tj. da li je prijavljena po kasko polisi ili polisi od auto odgovornosti. U prvom slucaju osteceni ima pravo nadoknade po osnovu slepanja vozila, i to u ovom konkretnom slucaju ako zivi u Nisu, ili je vozilo prevezao do servisa za popravku koji se takodje nalazi u Nisu, iako je proglasena totalna steta. Takodje, ako je steta prijavljena po autoodgovornosti, priznaju se troskovi slepanja. Potrebno je dostaviti racun za slep na uvid.
Ako je steta prijavljena po kasko polisi, najverovatnije nece biti moguce naplatiti troskove prevoza putnika. Po polisi od auto odgovornosti je moguce naplatiti troskove prevoza putnika, tj. ljudi koji su se nalazili s Vama u vozilu u trenutku saobracajne nezgode, ali to zavisi od osiguravajuceg drustva, proverite. U slucaju da je troskove moguce naplatiti, priznace se troskovi prevoza putnika i to u iznosu cene autobuske ili vozne karte (verovatno se nece priznati prevoz putnika taksijem, rent-a-car-om i sl.) Potrebno je dostaviti autobuske ili vozne karte na uvid.

Dakle, za slep se placa za obe vrste, a za prevoz putnika zavisi, kao sto smo rekli, od vrste stete i od osiguravajuceg drustva.


Bogdan Vasic, Delta Generali Osiguranje