Moj otac i stric su nasledili,izmedju ostalog,i njivu od 50 ari.Fizička deoba nije izvršena.Stric želi da proda svoj deo/donji deo/ njive u odnosu na glavnu ulicu.Njiva sa donje strane izlazi na ulicu celim svojim delom-ta ulica se slepo završava i kao takvu on smatra da se ne uzima u obzir.On svoj deo hoće da proda i smatra da ima pravo na 25ari + 10ari na ime puta prema glavnoj ulici.Moje pitanje se odnosi na podelu te njive-na koji način se vrši da li je pola/pola ili ovako kako on tvrdi.Hvala unapred. p.s.Njiva je širinom okrenuta prema ulici,otprilike dužinom oko 30m.

Poštovani,

Delovi vašeg oca i strica su odrejeni razlomkom tako da svakome pripada po ½ idealnih delova katastarske parcele.

Idealni delovi su takve prirode da nije određeno koji deo parcele pripada svakome od suvlasnika. Svako drvo koje se nalazi na celoj parceli  svojina  je  jednom polovinom vašeg oca a drugom polovinom strica, isto važi i za plodove (jabuke, kruške, detelina, kukuruz itd.).

Činjenica je da su se u vašem slučaju suvlasnici dogovorili kako će njivu koristiti, da li će taj sporazum ostati na snazi ili ne, zavisi od volje novog suvlasnika.

Postoji mogućnost da se ta katastarska parcela podeli na dve (raspitajte se u katastru da li se radi o  poljoprivrednom zemljištu, detaljno pročitajte ovde.).

Suvlasnik koji namerava da proda svoj deo, mora prvo ponuditi drugom suvlasniku, pod istim uslovima (cena, rokovi isplate) koje namerava da ponudi trećem licu. Ukoliko on to ne učini, ne ponudi ili ponudi po većoj ceni nego licu kome je prodao parcelu, drugi suvlasnik ima pravo da traži da se taj ugovor poništi i da on po istoj ceni i uslovima kupi deo drugog suvlasnika.

Dalje, jedan od suvlasnika može prodati samo onaj deo koji mu pripada, u vašem slučaju  to je ½ idealnih delova katastarske parcele. Ako  bi se parcela podelila na dve i to na takav način (što je malo verovatno) da jedna nema pristupni put, suvlasnik kome je pripala ta parcela mogao bi da traži da se ustanovi službenost puta, svakako ne bez odluke suda ili vaše saglasnosti.