Kako se gasi firma, posto je otac registrovao firme i na mene i na brata (kao direktore) -kako je to mogao kada smo bili redovni studenti na budzetu -Sada se vodimo kao zaposleni, zar ne? 2.Kako se prebacuje vlasnistvo na firmi, odnosno kako da je preregistrujemo na oca, koji su uslovi? 3. Podignut je kredit za te firme novoosnovane i stavljen je stan kao obezbedjenje (otac je kao vlasnik stana zirant) Koje su posledice ukoliko ne vrati kredit osim oduzimanja stana? Da li moze neko da nas tuzi licno posto smo direktori firmi koje ce tada sigurno biti u stecaju (ovo je u slucaju da celo ulaganje povodom koga je uzet kredit ne uspe) ?? 4. da li brat i ja uopste mozemo sada negde da se zaposlimo?? posto ne planiramo da radimo sa ocem?

Poštovana ,
1.Fizičko lice može biti direktor, a da nije u radnom odnosu, jer je direktor funkcija, te stoga neko može biti direktor i u više firmi.
Možete biti i u radnom odnosu, ukoliko ste student, ali ste onda prijavljenini sa srednjom stručnom spremom, te je koeficijent poreza koji se plaća manji.

2. Možete prebaciti vlasništvo na firmi putem prenosa udela, a taj prenos se mora registrovati u APR-u. Uslovi su da se taj ugovor o prenosu udela potpiše i overi u sudu, jer on predstavlja izmenu osnivačkog akta, te će nakon toga otac biri jedini vlasnik udela vaše bivše firme kada mu ih vi budete preneli, pa će biti i direktor, ali to ne smeta da na isti način udele prenese i brat, pa će otac biti direktor u obe firme.

3.Žirant je reč koju ekonomisti koriste, a koja podrazumeva ugovor o jemstvu, te je vaš otac jemac za obaveze vaše firme,ali ne odgovara svom svojom imovinom, već samo stanom, na kome je verovatno u tu svrhu upisana hipoteka, obzirom da je uzet kredit od banke ili od fonda za razvoj.
Banka ili fond treba da budu obavešteni o ovoj promeni, ali će oni saglasnost nedvosmisleno dati, jer će vlasnik tih firmi biti sada i lice koje je dalo zalogu na svojoj stvari.
Dakle dolazi do spajanja jemca kao garanta i vlasnika firme, te će ugovor o jemstvu moći da se ugasi, jer je vlasnik firmi direktno i zalogodavac.
Ukoliko u nekom trenutku ulaganja i posao ne uspeju, poverioci sva svoja prava mogu da ostvaruju u stečajnom postupku kroz prijavu potraživanja.Direktor nema razloga da se boji bilokakve tužbe, osim krivičnih prijava ukoliko je zloupotrebuio službeni položaj.
Predjašnji direktori nemaju nikakvih razloga za brigu.

4.Ukoliko su prijavljeni, tj. zaposleni u tim firmama, kada budu raskinuli ugovor o radu mogu da se zaposle na drugom mestu, ili mogu da rade po ugovoru o delu na drugom mestu.Ugovor o delu je regulisan zakonom o radu i na njega se plaća porez, a ukoliko prenesu osnivasčke udele na oca u svakom slučaju neće imati više nikakve obaveze prema bivšim firmama.

Advokatska Kancelarija Cvjetićanin