Poštovani! Obzirom da nemam nikakvih iskustava u ovoj oblasti i da nemam novca za advokata, koji će mi po svoj prilici trebati, molio bih vas za odgovor i kraći savet. Ja sam profesionalni oficr Vojske Srbije i pre neki dan mi je saopštila Vojna Policija da treba da me privedu po nalogu opštinskog suda iz unutrašnjosti Srbije na ročište po privatnoj tužbi za pretnju, a da ja do sada nisam dobio nikakvu tužbu ni poziv od dotičnog suda. Pritom moram napomenuti da radim u B. poslednjih 9 godina i da je moja Vojna Pošta potpuno poznata. Kolko sam razgovarao sa komšijom, on se delom više razume u ovo, oni su ako su i slali poziv na privatnu adresu i nisu ga uručili za vojna lica u obavezi da poziv uruče preko pretpostavljenog starešine na Vojnu Poštu. Na stranu što se procedurom i načinom saopštavanja i predstojećim postupkom privođenja od strane vojne policije strašno narušava autoritet u jedinici kod potčinjenih i koloega, malte ne da sam državni neprijatelj broj jedan, a da se nezna ni ko me ni zašto optužuje a pogotovo da nema pretpostavke niti je dokazano da sam za nešto kriv. Kod nas je još po principu naređivanja za sve, nedovoljno se poznaje i u ovakvim slučajevima ne poštuje se pravo u potpunosti. Posle kad pojedinci skupe hrabrosti da se obrate sudu za učinjene pravne nepravilnosti u postupanju prema njima svaki slučaj koji je otišao na sud dobili su pojedinci koji su tužili, izgubila je Vojska, a država je nažalost plaćala odštetu.Posebno je činimi se problem u postupanju kada je sve u Vojsci št integrisalo u zajednički pravni sistem države Da li postupak sudije tog opštinskog suda, za izdavanje naloga za privođenje na ročište protivpravan (obzirom da do sada nisam primio ni tužbu ni jedan poziv)i da li Vojna Policija treba da postupa po ovakvim nalozima bez prethodnog ustanovljavanja stvarnih činjenica da li su mi pozivi uručeni ili ne. Šta ja najpravilniji moj postupak i šta ja treba da uradim u ovakvoj situaciji.

Postovani,

najbolje sto u ovom trenutku mozete da uradite je da licno odete do tog suda, (ako nikako ne mozete da odete, bar telefonom pozovite) na pisarnici treba da saznate ko radi po vasem predmetu, kazete da ste okrivljeni i da Vas interesuje broj predmeta i ime sudije i pogledate kod sudije u cemu je rec. Objasnite mu da ste culi da je protiv Vas odredjena mera za obezbedjenje prisustva okrivljenog dovodjenje, a da niste pre toga dobili ni jedan poziv.

Desava se da poziv ide cesto u prazno, odnosno na adresu na kojoj lice ne zivi, pa da posle nekoliko poziva, usledi nalog za dovodjenje, a desava se da na kraju licu odrede i pritvor, a on nije bio na toj, vec na drugoj adresi, ali drzava ne zna to, po njenoj evidenciji pozivani tu zivi i izbegava da se javi.

Dakle, odmah se spakujte, pa u sud, objasnite da ne izbegavate pozive, vec da ne stizu na Vasu adresu, kao ni preko vojne poste, a onda cete videti i o cemu je rec i zasto Vas ne pozivaju preko Vase vojne poste.

Pro Bono