Postovani molim da mi objasnite ovu situaciju: Moja tetka je pre svoje smrti sacinila testament u kome svu svoju imovinu stecenu pre braka sa sadasnjim muzem,ostavlja svojoj sestri,mojoj majci,jer ona nije imala svoju decu. Na ostavinskoj raspravi se teca nije slozio sa testamentom i sada tuzi moju majku i pored nje navodi jos dve naslednice, cerke bratanca,koje prvobitno nisu imale pravo na nasledstvo. Interesuje me ko sve ima pravo na njeno nasledstvo. Unapred zahvalna i srdacan pozdrav.

Poštovani,

Testamentarno nasledjivanje isključuje zakonsko i to je načelo, ali odredjeni zakonski naslednici su ujedno i nužni, jer im zakon obezbedjuje odredjeni nužni nasledni deo na koje oni u svakom slučaju imaju pravo uprkos testamentarnom raspolaganju.
To je nešto što oni mogu zahtevati na sudu.
Iz rubruma ove priče proizilazi sledeće:
Tetka je svu imovinu ostavila sestri.
Dakle nema ničeg od čega bi se namirio teča i bratanice.

Muz tetke, odnosno teča, posto nema potomaka iz braka sa ostaviocem, prelazi u drugi nasledni red u kome se poziva na nasledje kao zakonski naslednik zajedno sa sestrom ostavioca(tj.majkom), pa su oni u istom naslednom redu i jednako bi nasledjivali da nije bilo testamenta, dakle po pola.

Što se tice nužnog dela prezivelog supruznika-teče on iznosi 1/4 zaostavstine, koja je po testamentu pripala sestri, koja se isplaćuje u novčanoj protivvrednosti, ukoliko ostavilac nije u zaveštanju istakao drugačije i ako sud drugačije ne odluči.

U suprotnom nuzni naslednik dobija nuzni deo kao stvarno pravo.

Dakle teča ima pravo na ¼ zaostavštine.
Bratanice ne mogu biti nužni naslednici ni u kom slucaju, jer u drugi nužni nasledni red spadaju ostaviocev bračni drug, roditelji, usvojilac i braća i sestre, ali ne i njihovo potomstvo, a treći i ostale nužne nasledne redove cine samo rodonačelnici.

Adokatska kancelarija Nenada Cvjetićanina