Postovani, Dobio sam optuzni predlog Javnog tuzilastva da sam pocinio krivicno delo nasilnickog ponasanj cl. 344/1. Neznam sta da radim jer niti sam uradio to sto mi se stavlja na teret niti je dogadjaj tacno opisan. Optuzen sam da sam pretukao ostecenog koji kako stoji u optuzbenom predlogu ima i svedoke t.j. svoju suprugu i jos nekog coveka, a ima i lekarsko uverenje o povredama. Tamo stoji da sam ga prestigao autom i preprecio mu put, izasao iz auta,a kada je i on izasao iz auta pretukao ga motkom, a tacno je da je on mene pretekao autom i izasao iz auta sa namerom da me pretuce, a nakon sto sam uspeo da se zakljucam u autu ja njega obisao i nastavio put dalje. Sta je optuzbeni predlog? Jel to znaci da me on goni u privatnoj parnici ili me tuzilastvo goni po sluzbenoj duznosti? Sta uraditi? Unapred hvala.

Postovani,

S obzirom da vam je od J.T.dostavljen optuzni predlog jasno je je da je on i  podneo protiv Vas taj akt. A, moze optuzni predlog podici i osteceni kao tuzilac.

Optuzni predlog je optuzni akt tuzioca kojim on goni izvrsioce krivicnih dela koja se gone po sluzbenoj duznosti za dela za koja je zaprecena kazna do 5 godina zatvora.

Razlika izmedju optuznog predloga i optuznice je, prakticno, u visini zaprecene kazne. Krivicna dela za koja se moze izreci kazna zatvora do 5 godina postupa se u tkz. skracenom postupku,  u kom slucaju se podize optuzni predlog; prvo se pred istraznim sudijom sprovode istrazne radnje (ukoliko postoji potreba za njima) pa kada istrazni sudija

dostavi spise tuziocu posle sprovedenih istraznih radnji tuzilac proceni da li da goni okrivljenog ili da donese resenje o odbacivanju krivicne prijave. U Vasem slucaju je podneo optuzni predlog. Kazna za k.delo predvidjena clanom 344 st.1 je zatvor do 3 godine.

Na Vase poslednje pitanje “sta uraditi” svakako Vam savetujem da se uredno odazivate na poziv Suda, da ne bi protiv Vas sudija odredio neke stroze mere, a na  sudjenju smislite dobru  pricu, koja Vam nece mnogo pomoci ako ima dovoljno dokaza koji Vam ne idu u prilog.

Pro Bono