Optuzen sam za zloupotrebu sluzbenog polozaja na nacin sto sam zakinuo drzavni budzet za 150 eura,interesuje me dali postoji neki minimalni iznos usled koje ovo dijelo nebi bilo krivicno,radim kao carinik i nasli su da sam pustio covjeku dvije polovne rerne za pekaru,napominjem da nisam ni znao da su to rerne vec da mi je covjek doveo u zabludu i rekao da su dva polovna dijela za neku masinu,interesuje me sta bi bila moja najbolja odbrana,unaprijed zahvalan

Postovani,

vec smo odgovarali na slicno pitanje, za isto delo i za istu sumu.  Tom prilikom smo citirali presudu kojom je policajac osudjen za mali iznos, par stotina dinara.

Sto se tice odbrane, odnosno njenog nacina, to je vrlo delikatno pitanje. Ukoliko ste krivi, a znate da nema dokaza protiv Vas, najbolje je da se branite na takv nacin da i posle saslusanja stanje ostane nepromenjeno. Ukoliko znate da ima dokaza dovoljno da Vas osude, sta god da kazete, onda mozete i da istaknete kako se situacija odigrala (mada ce advokati verovatno i tada savetvati ovu prvu odbranu) pa da igrate na kartu saradnje,  koju sud ceni prilikom izricanja sankcije, jer se to tretira kao olaksavajuca okolnost i iskreno drzanje.

Pro Bono