Ja sam taxi vozač u KD “MT“. Dana 19.08.2010.Po pozivu putnika zaustavio sam taxi vozilo na trotoaru. Vozilo je bilo zaustavljeno tako da ne remeti saobraćaj u traci sa punom linijom , da ne remeti saobraćaj na biciklističkoj traci. taj deo puta je regulisan sa tri saobraćajne trake od kojih su dve za saobraćaj u suprotnom smeru, u odnosu na smer u kom sam ja parkirao. Saobraćajni policajac u vozilu parking služe mi je napisao kaznu za parkiranje vozila suprotno čl.66 st. 1 tač. 13 ZOBS na 5000 din po čl.333 st.1 tač.29. Ja zam taj zapisnik potpisao bez primedbe smatrajući da je to po zakonu, međutim našao sam u istom zakonu i članu 66 stav 2 koji kaže da stav 1 ovog člana se ne odnosi na taxi vozila, i to samo za vreme potrebno za ulazak,odnosno izlazak putnika. Molim Vas protumačite mi ovaj član zakona i recite koja su moja prava ili obaveze u vezi ove kazne.

Postovni,

postoji mogucnost da je policajac prenebregnuo taj stav i da Vam je napisao kaznu,  dakle da je pogresio, a takodje postoji mogucnost da ste Vi  cekali stranku, jer Vi kazete “po pozivu”, sto ukazuje da vas je zvala, te ukoliko ste je cekali, a saobracajni policajac  video da stojite onda se Vasa situacija ne odnosi na stav dva o kome govorite,jer stav dva  podrazumeva svega par sekundi potrebnih da stranka udje i izadje iz vozila.

Clan je prilicno jasan, tako da neka dublja analiza i tumacije nije neophodno, sto se tice kazne odnosno vasih prava i obaveza one se sastoje u tome da , naravno, na poziv sudije pristupite u sud i da na sudu iznesete svoju odbranu (da ste samo “pokupili” stranku) , ali ove prekrsajne kazne i postupak je  takve prirode da se brzo okonca i verujem u velikom broju slucajeva zavrsi tako sto se donese presuda koja obavezije na placanje.