Redovan sam student, i polažem redovno ispite, ali sam se posvađao sa roditeljima i sada hoće da me izbace iz kuće, da li imaju pravo na to?

Roditelji nemaju prava da Vas, kao redovnog studenta koji redovno ispunjava svoje studentske obaveze, izbace iz kuće jer prema članu 155. Porodičnog zakona stav 2. Punoletno dete koje se redovno školuje ima pravo na izdržavanje od roditelja srazmerno njihovim mogućnostima, a najkasnije do navršene 26. godine života.
Roditelji imaju pravo i dužnost da se staraju o detetu. .(član 68. stav 1. Porodičnog zakona)
Staranje o detetu obuhvata: čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, izdržavanje te upravljanje i raspolaganje imovinom deteta.(član 68. stav 2. Porodičnog zakona)
S obzirom da staranje o detetu podrazumeva, pored ostalog, i izdržavanje deteta (član 68. stav 2. Porodičnog zakona), kao i da, izdržavanje može da se produži posle punoletstva deteta, kao što piše u odredbama člana 155. stav 1. i 2. Zakona saglasno smislu i sadržini roditeljskog prava (dužnosti), utvrđuje i pravo punoletnog deteta na izdržavanje od roditelja.