Poštovani, suprug i ja smo pred razvodom. Imamo troje dece, uzrasta 12, 11 i 8 godina ali ne možemo da se dogovorimo u vezi sa starateljstvom. Radim u državnoj firmi i posedujem stan koji nije preveden u sudu. Suprug je takođe u radnom odnosu i ima kuću i stan. On tvrdi da deca ostaju sa njim dok ja mislim da ne želi dogovor već pokušava da manipuliše decom. Da li je na sudu neophodno imati stan preveden na svoje ime ili je dovoljno samo imati uslove za stanovanje? Uz navedeno, moja plata je veća od njegove.

Poštovana,

Kada dođe do razvoda braka po tužbi, sud može sprovesti postupak nagodbe (član 240. Porodičnog zakona, “Službeni glasnik RS”, br. 18/2005 i 72/2011).  On se sprovodi da bi supružnici postigli sporazum o vršenju roditeljskog prava, koje je i u Vašem slučaju problem. Do nje ne mora doći, odnosno niste dužni, kao ni Vaš suprug da se odazovete pozivu suda na nagodbu.

Što se tiče Vašeg pitanja, kada postoji spor između supružnika u vezi sa starateljstvom i kada sud svojom odlukom poverava vršenje roditeljskog prava jednom od njih, on se vodi najboljim interesima deteta. (član  266. Porodičnog zakona). Dakle, ovo pitanje zavisi od konkretnog situacije a  sud uzima u obzir sve okolnosti datog slučaja. Bitno je imati rešeno stambeno pitanje, kojim ćete moći da dokažete da deca pod Vašim starateljstvom imaju sve uslove za pravilan razvoj. Svakako je bolje imati stan koji je uknjižen na Vaše ime ali u slučaju da pred sudom morate dokazati pravo svojine na tom stanu možete to učiniti ispravom koja je validan dokaz o Vašem pravu. Na primer, ukoliko ste taj stan kupili ali ga još niste preveli na svoje ime ili ukoliko nije uknjižen, možete priložiti ugovor o kupoprodaji koji ste potpisali i koji je overen u sudu. (član 4. Zakona o prometu nepokretnosti, “Službeni glasnik RS”, br. 42/98 i 111/2009).

Na kraju, imajte u vidu i da se članom 194. Porodičnog zakona štite lica kojima je povereno roditeljsko pravo a nemaju pravo svojine na nepokretnosti. Po njemu – dete i roditelj koji vrši roditeljsko pravo imaju pravo stanovanja na stanu čiji je vlasnik drugi roditelj deteta ako dete i roditelj koji vrši roditeljsko pravo nemaju pravo svojine na useljivom stanu. Ovim pravom se možete koristiti do punoletstva dece.

 

E-Klinika „Pro Bono“ i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

(Ovaj odgovor su izradili studenti IV godine Pravnog fakulteta u okviru predmeta E-Klinika koji se organizuje u saradnji sa portalom www.besplatnapravnaedukacija.rs organizacije „Pro Bono“)