Poštovani, Da li majka i dve sestre koje su se odrekle nasledstva u korist sina tj. brata, a koji je umro pre 14 godina i ostavinske rasprave posle njegove smrti nije bilo, imaju pravo na tu porodičnu kuću?

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Poštovani/a,

Svi zakonski naslednici se grupišu u nasledne redove. Između naslednih redova postoji princip isključivosti i sledoreda, tako da naslednici bližeg naslednog reda isključuju iz nasleđa naslednike daljeg naslednog reda.

Prvi nasledni red čine deca ostavioca( prirodna i građanska-usvojenici) i bračni drug, i oni svi nasleđuju na jednake delove.

Drugi nasledni red čine ostaviočev bračni drug, ostaviočevi roditelji i njihovo potomstvo. Ostaviočev bračni drug nasleđuje jednu polovinu zaostavštine, a drugu polovinu na jednake delove nasleđuju ostaviočevi roditelji, tako da svakom od njih pripada po četvrtina.

1. Ako ostavilac u trenutku smrti nema supružnika (nije stupio u brak, ili je brak prestao razvodom) ili je bračni drug umro ili iz drugih razloga ne može ili neće da nasledi, celu zaostavštinu nasleđuju ostaviočevi roditelji, i to po polovinu. Ako ostavilac u trenutku smrti nema supružnika i ako je jedan od ostaviočevih roditelja umro pre ostavioca ili iz drugih razloga ne može ili neće da nasledi, nasleđuju njegova deca- braća i sestra ostavioca, a ako ni oni ne mogu ili neće da naslede, na nasleđe se pozivaju- ostaviočevi bratanci i bratanice, sinovci i sinovice, sestrići i sestričine, odnosno unuci ostaviočevih roditelja, kao i ostali potomci ostaviočevih roditelja po pravu predstavljanja koje je neograničeno. Isto pravilo važi i kad su oba roditelja ostavioca umrli pre ostavioca. Kod načela predstavljanja se mora voditi računa da li je reč o punorodnim pobočnim srodnicima( rođena braća i sestre) ili polurodnim pobočnim srodnicima( braća i sestre po ocu ili majci), jer rođena braća i sestre dobijaju nasledni deo oba roditelja, dok braća i sestre po ocu(majci) dobijaju samo deo zaostavštine koji bi pripao ocu(majci). Npr. Ako su roditelji ostavioca umrli, a ostavilac ima rođenog brata i brata po ocu, rođeni brat će naslediti polovinu majčinog dela i četvrtinu očevog dela, dok će brat po ocu naslediti samo četvrtinu očevog dela.

2. Ako su oba ostaviočeva roditelja umrla pre ostavioca, a nisu ostavili potomke( odnosno nijedan od njih ne može ili neće da nasledi), celokupnu zaostavštinu nasleđuje ostaviočev bračni drug, kao jedini naslednik drugog naslednog reda.

Ukoliko ponovo budete imali neke nedoumice u vezi pravnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Vaš, Mladi Pro bono