Poštovani, Ukoliko se podnosi predlog za sporazumni razvod braka, da li se takav slučaj rešava prilikom prvog ročišta? Da li je uopšte potrebno ročište ili se takav sporazum praktično samo overava u sudu prisustvom oba supružnika? Unapred hvala.

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Poštovani/a,

Kako su supružnici dobrovoljno stupili u brak isto tako se mogu dogovoriti, sporazumeti da taj brak prestane. Sporazumni razvod je način prestanka braka u situaciji kada su supružnici saglasni da brak prestane te mogu i žele da postignu sporazum o određenim pitanjima koja se tiču zajedničke imovine i staranja o detetu. Uloga suda u ovom slučaju je najviše kontrolnog karaktera u pogledu zaštite prava i interesa deteta, ali se on neće mešati u odluke supružnika koje se odnose na sam razvod braka i deobu zajedničke imovine. Ako supružnici definitivno dođu do zaključka da brak treba razvesti preporučljivo je da ulože vreme i napor da postignu međusobni dogovor i da brak razvedu u ovoj formi jer je ona sa emocionalne ali i materijalne strane mnogo bezbolnija za same supružnike, a pogotovo za decu.

Postupak se pred nadležnim sudom pokreće predlogom za sporazumni razvod braka. Sporazum o razvodu braka mora biti sastavljen u pisanom obliku u kom je jasno izražena volja supružnika da brak razvedu. Uz predlog mora obavezno da se podnese i sporazum o vršenju roditeljskog prava i o deobi zajedničke imovine. Ukoliko jedan od ova dva sporazuma nedostaje sud će supružnicima koji nemaju punomoćnika advokata vratiti predlog na dopunu. Ukoliko u određenom roku predlog ne bude dopunjen i vraćen sudu smatraće se da je predlog povučen, a ako bude vraćen bez ispravke sud će ga rešenjem odbaciti. Supružnike ne može zastupati isti punomoćnik.

Sporazum o vršenju roditeljskog prava može biti u obliku zajedničkog ili samostalnog vršenja roditeljskog prava. Sporazumom o zajedničkom vršenju roditeljskog prava roditelji se pismeno saglašavaju da će roditeljska prava i dužnosti obavljati zajednički, međusobnim sporazumevanjem u najboljem interesu deteta. Istim sporazumom će odrediti šta će se smatrati prebivalištem deteta. Ukoliko se supružnici dogovore da će jedan od njih samostalno vršiti roditeljsko pravo sporazum mora da sadrži kom roditelju se poverava dete, visinu izdržavanja koje će plaćati drugi roditelj i način održavanja ličnih odnosa deteta i drugog roditelja. U svakom slučaju, sud će uvek proveravati da li je sporazum roditelja u najboljem interesu deteta, pa ako zaključi da nije, buduće odnose između roditelja i deteta može drugačije urediti.

Tokom trajanja postupka svaki supružnik može odustati od predloga za sporazumni razvod braka.

Sud o sporazumnom razvodu braka odlučuje u obliku presude kojom pored pitanja vršenja roditeljskog prava i deobe zajedničke imovine može odlučiti i o lišenju roditeljskog prava i merama zaštite od nasilja u porodici. Ova presuda može se pobijati žalbom samo zbog bitnih povreda odredaba parničnog postupka ili zbog toga što je sporazum o razvodu zaključen pod prinudom ili u zabludi. Pravosnažna presuda se u pogledu dela kojim se brak razvodi ne može pobijati vanrednim pravnim lekovima.

Ukoliko ponovo budete imali neke nedoumice u vezi pravnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Vaš, Mladi Pro bono