Poštovani, muž želi razvod i isteruje me iz kuće, traži da potpišem sporazumni zahtev za razvod braka što meni ne odgovrara… Interesuje me sledeće…200X. godine kad je umro moj otac po nužnom nasleđivanju sam nasledila auto i kuću koju sam delila sa sestrom, kuća je prodata, a novac smo podelile. Od svog dela osim što sam ulagala u kuću i radne mašine kupljen je motocikl koji je na moje ime. Da li imam prava da zadržim taj motocikl i auto kao ličnu imovinu jer je to nasleđeno? Unapred zahvalna na odgovoru

Poštovana,

Shodno članu 168. Porodičnog zakona imovina koju je supružnik stekao pre sklapanja braka predstavlja njegovu posebnu imovinu. Takođe, imovina koju je supružnik stekao u toku trajanja braka deobom zajedničke imovine odnosno nasleđem, poklonom ili drugim pravnim poslom kojim se pribavljaju isključivo prava predstavlja njegovu posebnu imovinu. Dakle, sve ono što ste nasledili ili dobili na poklon jeste samo Vaše i ne podleže deobi zajedničke imovine.

Pored toga, ako je tokom trajanja zajedničkog života u braku došlo do neznatnog uvećanja vrednosti posebne imovine jednog supružnika, drugi supružnik ima pravo na potraživanje u novcu srazmerno svom doprinosu. Ako je tokom trajanja zajedničkog života u braku došlo do znatnog uvećanja vrednosti posebne imovine jednog supružnika, drugi supružnik ima pravo na udeo u toj imovini srazmerno svom doprinosu (član 170. Zakona). Obzirom da ste, prema Vašim navodima, novac od prodaje nasleđene nepokretnosti ulagali u nepokretnost Vašeg supruga, u slučaju razvoda braka imaćete pravo da zahtevate određeni novčani iznos, odnosno određeni udeo srazmerno svom doprinosu.

S poštovanjem,

MLADI PRO BONO