Poštovani, Obraćam Vam se za pravnu pomoć, a po pitanju formiranja skupštine stanara. Naime, u zgradi od 18 stanova, samo 6 se odaziva na skupštinu i naravno, nismo u mogućnosti da izglasamo skupštinu. Većina stanara čak ne želi da plaća zajedničku struju, koja dolazi na naplatu na posebnoj uplatnici, a kamoli nešto više tipa održavanja zgrade itd. Detaljnom pretragom po internetu nismo uspeli da nađemo ni jedan pravni osnov na koji bismo se pozvali kako bismo mogli, makar manjinom,da napravimo skupštini stanara i time,pravno, obezebedili normalno funkcionisanje stambene zgrade. Molimo za što hitniji odgovor.

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Poštovani,

Pitanje osnivanja skupštine stanara reguliše Zakon o održavanju stambenih zgrada Republike Srbije. U ovom zakonu u članu 12. navodi se da se  skupština stanara može obrazovati samo ukoliko je prisutno više od polovine vlasnika stanova i  vlasnika posebnih delova zgrade. Skupština zgrade može se obrazovati i za deo zgrade koji čini građevinsku i funkcionalnu celinu (lamela, ulaz i sl.).

Više o skupštini stanara stambene zgrade možete pogledati na našem sajtu, na sledećem linku: https://www.besplatnapravnaedukacija.rs/tekstovi/stvarno-pravo/skupstina-stanara-stambene-zgrade/

Ukoliko ponovo budete imali neke nedoumice u vezi pravnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Vaš, Mladi Pro bono