Poštovani, hvala vam na detaljnom odgovoru , imam još jedno pitanje u vezi nasleđvanja. Kakva su moja prava ako je napravljen ugovor o izdržavanju između njega i nevenčane supruge sa kojom je živeo, koliko mora biti star taj ugovor o izdržavanju i da li utiče na to što je bio teško bolestan zadnju godinu života. Da li ja kao jedini naslednik sam morao biti upoznat sa tim ugovorom o izdržavanju, i da li i kako mogu da ga oborim na sudu. Hvala unapred

Poštovani,

Ukoliko je Vaš otac zaključio ugovor o doživotnom izdržavanju sa nevenčanom suprugom, to bi otežalo Vaš položaj kao zakonskog naslednika, jer biste mogli ostati bez nužnog dela. Zakon o nasleđivanju predviđa mogućnost da zakonski naslednik može osporavati ugovor o doživotnom izdržavanju ako zbog bolesti ili starosti primaoca izdržavanja ugovor nije predstavljao nikakvu neizvesnost za davaoca izdržavanja. S tim u vezi ukoliko utvrdite da je ugovor nastao neposredno pred smrt primaoca izdržavanja i da je postojao očigledan nesklad između onog što je primalac izdržavanja primio od davaoca izdržavanja I onog što je on davaocu ugovorom ostavio, sud može poništiti taj ugovor o doživotnom izdržavanju.

Vi niste morali biti obavešteni o sačinjavanju ovog ugovora, budući da Vi niste ugovorna strana. Ukoliko ugovor zaista postoji, bićete obavešteni na ostavinskoj raspravi.

S poštovanjem, Vaš Mladi Pro Bono