Vozio sam neregistrovan auto. Zanima me kolika je kazna, kao i da li oduzimaju dozvolu i na koje vreme i da li ima kaznenih poena?

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Poštovani,

odredba čl. 268. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđa da se za registrovano vozilo izdaje saobraćajna dozvola, registarske tablice i registraciona nalepnica. U saobraćaju na putu mogu da učestvuju samo motorna i priključna vozila za koje je izdata saobraćajna dozvola, registarske tablice i registraciona nalepnica. Motorno i priključno vozilo ne sme da učestvuje u saobraćaju na putu nakon isteka roka važenja registracione nalepnice.

Ovaj zakon predviđa da će se novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 30.000 dinara ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana kazniti za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz određenih članova ovog zakona, a između ostalog i pomenutog člana 268. ukoliko vozilo nije upisano u jedinstveni registar vozila. A ukoliko je istekao rok važenja registracione nalepnice, lice se može kazniti novčanom kaznom u iznosu od 6.000 do 20.000 dinara. Kumulativno se izriču i kazneni poeni, 6 kaznenih pena- ukoliko vozilo nije upisano u jedinstveni registar, a – 2 kaznena poena, ukoliko je istekao rok važenja registracione nalepnice.

Vaš Mladi Pro Bono

 

User Avatar

Autor teksta: Office

Humanitarna nevladina organizacija PRO BONO za pružanje primarne besplatne pravne edukacije svim građanima Srbije kojima je potrebna i koji su materijalno ugroženi. Pogledajte sve tekstove od Office