Stan je otkupio moj otac pre 24.1.1994. Umro je 2010g. tako da smo moja sestra i ja naslednici po 1/2 stana. Stan smo prodali. PITANJE: Da li smo oslobođeni plaćanja poreza na kapitalnu dobit ?

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Poštovani,

Nažalost, nećete biti oslobođeni plaćanja pomenutog poreza.

Kapitalni dobitak predstavlja razliku između prodajne cene prava, udela, odnosno hartija od vrednosti i njihove nabavne cene usklađene prema odredbama zakona. Kad je ta razlika negativna, u pitanju je kapitalni gubitak.

U članu 75. stav 2. Zakona o porezu na dohodak građana je predviđeno da ako je obveznik pravo, udeo ili hartiju od vrednosti stekao od poklonodavca, odnosno ostavioca koji je to pravo, udeo ili hartiju od vrednosti stekao pre 24. januara 1994. godine, nabavnu cenu utvrdiće nadležni poreski organ prema tržišnoj vrednosti tog prava, udela ili hartije od vrednosti na dan 24. januara 1994. godine.

Međutim, zakonodavac je predvideo mogućnost poreskog oslobođenja u jednom slučaju koji Vas možda može zanimati. Reč je o situaciji kad obveznik koji sredstva ostvarena prodajom nepokretnosti u roku od 90 dana od dana prodaje uloži u rešavanje svog stambenog pitanja i stambenog pitanja članova svoje porodice, odnosno domaćinstva, oslobađa se poreza na ostvareni kapitalni dobitak(čl. 79. st. 1.).

Obvezniku koji u roku od 12 meseci od dana prodaje nepokretnosti, sredstva ostvarena prodajom nepokretnosti uloži za namene iz stava 1. pomenutog člana, izvršiće se povraćaj plaćenog poreza na kapitalni dobitak, a ako obveznik uloži samo deo ovih sredstava u pomenute svrhe, poreska obaveza mu se srazmerno smanjuje.

Vaš Mladi Pro Bono