Postovani, Suprug i ja smo u braku 5 god.on zeli da se razvede.Zajedno smo podigli sprat na kuci njegovih roditelja pa me interesuje da li imam neka prava

Poštovana,

Taj deo nekretnine predstavlja Vašu zajedničku imovinu po samom zakonu, te ako dođe do razvoda, Vi možete izvršiti deobu zajedničke imovine, i tako ostvariti svoje pravo. Deoba zajedničke imovine predstavlja utvrđivanje udela supružnika u zajedničkoj imovini.

Može se vršiti za vreme trajanja braka ili posle njegovog prestanka.

 

Pravo da traže deobu imaju: 1. supružnici; 2. naslednici umrlog supružnika; 3. poverioci onog supružnika iz čije posebne imovine nisu uspeli da naplate svoja potraživanja.

Deoba se može vršiti sporazumno ili sudskim putem.

Sporazumna deoba je dogovor supružnika koliki je udeo svakog od njih u zajedničkoj imovini. Ukoliko se odnosi na nepokretnosti mora biti u pisanoj formi.

Sudska deoba. Zakonska pretpostavka je da su udeli supružnika u zajedničkoj imovini jednaki, ali svaki surpužnik imao pravo da dokazuje da je njegov udeo veći. Veličina udela zavisiće ne samo od ostvarenih prihoda u vidu zarade već i od vođenja domaćinstva, staranja o deci i imovini i svih drugih okolnosti koje su od značaja za održavanje ili uvećanje vrednosti zajedničke imovine.

Prilikom deobe u isključivu svojinu jedom supružniku, a po njegovom zahtevu dodeliće se: 1. stvari za ličnu upotrebu; 2. stvari namenjene detetu (ako samo on vrši roditeljsko pravo); 3. stvari za vršenje zanata ili zanimanja; 4. predmeti domaćinstva.