Poštovani, roditelj sam maloletnog P.T. koji završava osmi razred osnovne škole. NIje pohađao nastavu iz tri predmeta, tako da će mu biti organizovan razredni ispit. Jedan predmet je položio, a na ostala dva neće pristupiti polaganju. U školi su nam rekli da ako ne pristupi polaganju iz ta dva predmeta automatski postaje vanredni učenik i nema pravo na popravni ispt. Molim vas da mi odgovorite da li ima pravo na popravni, pa ako ne položi popravni onda da postane vanredni ili ipak nema pravo. Molim vas da mi odgovorite što pre da ne bih prorustila neki rok i na vreme reagovala. Hvala

Poštovana,

Naš savet Vam je da on svakako izađe na razredni ispit, bez obzira na ishod, jer u tom slučaju škola je dužna da organizuje popravni ispit(čl. 56. st.3. Zakona o osnovnoj školi). U protivnom, Vaš sin mora čekati sledeći rok za polaganje razrednog ispita, što škola utvrđuje svojim statutom, tj. u tom slučaju nema pravo da izlazi na popravni ispit.

Pretpostavljam da ste upoznati da se završni ispiti organizuju 17. i 18. juna, a da je izlazak na taj ispit neophodan kako bi dete upisalo srednju školu( kao svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju).

Ponavljam, Vaš sin nema pravo na popravni ako se bar ne pojavi na razrednom ispitu. Što se tiče sticanja statusa vanrednog ušenika, odredbom čl. 108. st. 9. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, predviđa se da učenik završnog razreda osnovnog i srednjeg obrazovanja koji ne položi popravni, završni, odnosno maturski ispit završava započeto obrazovanje u istoj školi u svojstvu vanrednog učenika polaganjem ispita, uz obavezu plaćanja naknade stvarnih troškova koje utvrdi škola.

 

Vaš Mladi Pro Bono

 

User Avatar

Autor teksta: Office

Humanitarna nevladina organizacija PRO BONO za pružanje primarne besplatne pravne edukacije svim građanima Srbije kojima je potrebna i koji su materijalno ugroženi. Pogledajte sve tekstove od Office