Moj brat je bio u vanbračnoj zajednici par meseci i žena ga je napustila, međutim bila je u drugom stanju i pre dva meseca se porodila, nazvala je mog brata i pitala hoće li da uzme bebu ili da je ostavi u porodilištu, normalno bebu smo uzeli, a ona se preudala, moj brat je priznao očinstvo i prijavio dete na našu adresu. Mene sada interesuje pitanje starateljstva jer nam je rekla da nju dete ne zanima. Šta on treba da uradi i kome da se obrati da bi samo on bio staratelj detetu? I da li bi na sudu bio problem ako bi se on u međuvremenu oženio?

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Poštovani,

roditelji imaju pravo i dužnost da se staraju o detetu. Staranje o detetu obuhvata: čuvanje, podizanje, vaspitavanje, obrazovanje, zastupanje, izdržavanje te upravljanje i raspolaganje imovinom deteta.

Po pravilu, roditelji zajednički vrše roditeljsko pravo, međutim postoje situacije kada se vršenje roditeljskog prava poverava jednom roditelju, tada je reč o samostalnom vršenju roditeljskog prava.

Do toga može doći npr. ako je drugi roditelj potpuno lišen roditeljskog prava, takođe, prema članu 77. Porodičnog zakona jedan roditelj sam vrši roditeljsko pravo kada samo on živi sa detetom, a sud još nije doneo odluku o vršenju roditeljskog prava.

Odredbom člana 81. pomenutog zakona, predviđa se da roditelj koji zloupotrebljava prava ili grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine roditeljskog prava može biti potpuno lišen roditeljskog prava, i dalje se predviđa da roditelj grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine roditeljskog prava ako je, između ostalog, napustio dete, ako izbegava da izdržava dete ili da održava lične odnose sa detetom sa kojim ne živi…

Vaš brat, kao drugi roditelj, može podneti tužbu za lišavanje roditeljskog prava, a sud će uzeti u obzir  sve okolnosti, i naravno, dužan je da se rukovodi najboljim interesom deteta, kao i da zatraži nalaz i stručno mišljenje od organa starateljstva, porodičnog savetovališta ili druge ustanove specijalizovane za posredovanje u porodičnim odnosima. Sudska odluka o potpunom lišenju roditeljskog prava lišava roditelja svih prava i dužnosti iz sadržine roditeljskog prava, osim dužnosti da izdržava dete.

 

 

Vaš Mladi Pro Bono