Bila sam u braku 35 god muz mi je preminuo pre dve god,imam dvoje dece sa njim,a on ima sina iz prvog braka,zanima me da li ja imam pravo na polovinu stana kao bracnu tekovinu jer smo ga zajedno otkupili.Unapred zahvalna na odgovoru.

Poštovana,

 

Imovina supružnika, u skladu sa članom 29 Porodičnog zakona (Službeni glasnik RS br. 18/2005 i 72/2011 – dr. zakon), može biti zajednička i posebna imovina. Imovina koju su supružnici stekli radom tokom trajanja zajednice života u braku predstavlja zajedničku imovinu supuružnika (čl. 171 PZ). Kako je stan stečen tokom trajanja braka, u skladu sa navedenom odredbom Porodičnog zakona stan predstavlja zajedničku imovinu Vas i Vašeg pokojnog supružnika.

 

Pod deobom zajedničke imovine podrazumeva se utvrdjivanje suvlasničkih udela u zajedničkoj imovini (čl. 177 PZ). Kako je došlo do prestanka braka smrću jednog supružnika, neophodno je izvršti deobu zajedničke imovine kako bi se utvrdilo koja sve imovina ulazi u zaostavštinu pokojnog supružnika. Zakon sadrži pretpostavku (može se dokazivati suprotno) da su udeli u zajedničkoj imovini jednaki (čl. 178 PZ) što znači da Vama pripada idealna polovina predmetnog stana, dok druga polovina ulazi u zaostavštinu Vašeg supruga.

 

Kao preživeli supružnik Vi ste zakonski naslednik preminulog supružnika u skladu sa članom 9 Zakona o nasleđivanju (Službeni glasnik RS br. 46/95). Ukoliko Vaš suprug nije ostavio zaveštanje, pozivanje na nasledje se vrši prema odredbama Zakona o nasledjivanju. Kao naslednici prvog naslednog reda, supružnik i potomci ostavioca nasledjuju na jednake delove (čl. 9 st. 2 ZON). Dakle, pravo svojine na idealnoj polovini stana koje ulazi u zaostavštinu Vašeg supruga deli se na četiri jednaka dela tako da svakom nasledniku pripada idealna 1/8. Ukoliko se ostavinksi postupak okonča tako da nasledite idealnu 1/8 u kranjem ishodu bićete vlasnik 5/8 stana, dok će susvlasnici biti potomci ostavioca sa udelima u visini od po 1/8.

 

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono