Otac mi je umro XXXX godine i još nam nije stiglo iz suda za ostavinsku raspravu, bar koliko ja znam pošto zivim kod žene u kući. Kod nje sam i prijavljen za prebivalište (kuća se vodi na njoj) sa dvoje dece ja i deca nemamo ništa od imovina na naše ime. Otac mi je imao stan od XX m2 i suturen od XX m2, koji nije uknjižen. U tom stanom je živeo sa mojom majkom, sestrom i njenom maloletnom ćerkom, one su i dalje u tom stanu. Interesuje me u kom vremenskom periodu može da se zakaže ostavinska rasprava, koliko traje postupak i koji bi od prilike moj deo bio? Unapred zahvalan

Poštovani,

Što se tiče ostavinskog postupka  njega po pravilu pokreće nadležni sud po službenoj dužnosti, nakon što sazna za činjenicu smrti (nadležno matično odeljenje mu dostavlja smrtovnicu). Međutim, moguće je da I Vi kao zainteresovana dostavite sudu dokaze o smrti ostavioca i na taj način, praktično predložite sudu pokretanje ostavinskog postupka.

Pod nadležnim sudom podrazumeva se sud u kome je ostavilac imao mesto prebivališta i/ili nepokretnu imovinu.

Obrazac za Predlog za pokretanje ostavinskog postupka možete preuzeti na sledećem linku https://www.besplatnapravnaedukacija.rs/tekstovi/nasledno-pravo/pokretanje-ostavinskog-postupka/ .

Što se tiče Vaših prava, prema Zakonu o nasleđivanju, u prvi nasledni red spadaju bračni drug i potomci ostavioca, u ovom slučaju Vaša majka (ukoliko je u trenutku smrti Vašeg oca bila u braku s njim), Vaša sestra i Vi (ukoliko Vaš otac nije imao još potomaka). Bračni drug i potomci nasleđuju u jednakim delovima, što znači da će zaostavština Vašeg oca biti podeljena na 3 jednaka dela. Ukoliko Vaša sestra ili Vi ne budete želeli da se prihvatite svog naslednog dela, na njega će biti pozvani sestrini, odnosno Vaši potomci.

Srdačno, MLADI PRO BONO