Poštovanje. Otac sam dvoje dece, jedno dete je iz prvog braka ali je sudski pripao meni i trenutno u zajednici živimo moja sadašnja supruga moje dete iz prvog braka i dete sa sadašnjom suprugom i ja. Pošto je supruga trenutno trudna i porodiće se za koji mesec, dobićemo treće dete odnosno ona drugo. Da li je moguće da se, radi primanja roditeljskog dodatka, novorodjeno dete tretira kao treće? Znam da je roditeljski dodatak novčana pomoć koju majka dobija posle porodjaja, ali je činjenica da ćemo u porodici imati tri deteta.

Poštovani,

U ovom slučaju će Vaša supruga ostvari pravo na roditeljski dodatak za drugorođeno dete. Roditeljski dodatak je vid materijalne pomoći koji se dodeljuje majci za decu koju je ona rodila i to pod uslovom da je prethodno rođeno dete i dalje pod njenom neposrednom brigom, odnosno da joj roditeljsko pravo nije oduzeto u odnosu na decu prethodnog reda rođenja. Nažalost, propisi ne idu na ruku vašoj trenutnoj porodičnoj situaciji kada je reč o ostvarivanju prava na  roditeljski dodatak.

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono 

User Avatar

Autor teksta: Office

Humanitarna nevladina organizacija PRO BONO za pružanje primarne besplatne pravne edukacije svim građanima Srbije kojima je potrebna i koji su materijalno ugroženi. Pogledajte sve tekstove od Office