Poštovani, iza mog oca koji je preminuo ostao je stan u stambenoj zgradi u kojem živimo moja majka i ja. Naslednici smo moja majka ,brat i ja. Pošto ja živim i vodim brigu o majci svi smo saglasni da stan nasledim ja. Majka i brat žele da se odreknu svoga dela nasledstva. Obzirom da moj stariji brat ima dva odrasla sina (39 i 37 god.), interesuje me da li i oni moraju da prisustvuju ostavinskoj raspravi i da oni daju svoje izjave ili ne? Ili je dovoljno samo brat da da izjavu o odricanju. Takođe bih molio savet o načinu izjave o odricanju jer sam čitajući vaše odgovore na pitanja da postoje razlike u izjavi da li se samo odriču ili odriču u korist mene nameću troškovi plaćanja takse.

Poštovani,

zaostavština prelazi po sili zakona na ostaviočeve naslednike u trenutku njegove smrti. Istovremeno naslednici stiču i pravo na odricanje od nasleđa. U zakonu se pravi razlika između odricanja od nasleđa i  odricanja od nasleđa u korist određenog naslednika( članovi 213. i 216. Zakona o nasleđivanju).

U prvom slučaju smatra se da  lice koje se odreklo nasleđa nikada nije ni bilo naslednik, i potom će po pravu predstavljanja njegovi naslednici biti pozvani na nasleđivanje, u Vašem slučaju deca Vašeg brata, tj. unuci ostavioca.

U drugom slučaju, ukoliko bi se Vaša majka i brat odrekli nasleđa u Vašu korist, smatraće se da su se oni prihvatili nasleđa i istovremeno Vama ustupili, i tada se primenjuju pravila o poklonu, tada Vasi sinovci neće biti pozvani da daju nasledne izjave.

Što se tiče poreza koje je potrebno platiti, primeniće se pravilo iz člana 21. Zakona o porezu na imovinu, gde je stavom 1. tačkom 4. predviđeno oslobođenje od plaćanja poreza za poklonoprimca na imovinu koja mu je ustupljena u ostavinskom postupku, koju bi nasledio da se naslednik, poklonodavac, odrekao nasleđa.

 

Mladi Pro Bono