Poštovani, imam dve ćerke koje su kod oca, i ja sam u obavezi da plaćam alimentaciju. Do sada sam redovno plaćala, ali sam ostala bez posla i trenutno ne mogu da mu uplaćujem novac. A inače, obe su sada već punoletne, prva je na fakultetu ima 21 god., a mlađa ćerka je napunila u martu 18 god. i ide u srednju školu. Mada nisam u kontaktu sa njihovim ocem(on ne želi i potpuno me isključio iz svega što se dece tiče), traži od mene novac i preti! Interesuje me da li on može da me tuži ili krivično goni(a to je već i uradio jednom, pretio mi je zatvorom!!)s obzirom da su ćerke punoletne ili one mogu da me tuže?? Jako se bojim jer ja nemam novac za advokate i za razno razne tužbe ,što kod njega nije slučaj( i na taj način me maltretira jer zna da još uvek može da mi se sveti preko dece:((() Da li moram njemu plaćati alim.?

Poštovana,

Porodični zakon u članu 155. govori o izdržavanju punoletnog deteta:

Član 155

(1) Punoletno dete koje je nesposobno za rad, a nema dovoljno sredstava za izdržavanje, ima pravo na izdržavanje od roditelja sve dok takvo stanje traje.

(2) Punoletno dete koje se redovno školuje ima pravo na izdržavanje od roditelja srazmerno njihovim mogućnostima, a najkasnije do navršene 26. godine života.

(3) Punoletno dete u smislu st. 1 i 2 ovog člana ima pravo na izdržavanje od krvnih srodnika u pravoj ushodnoj liniji srazmerno njihovim mogućnostima ako roditelji nisu živi ili ako nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje.

(4) Nema pravo na izdržavanje punoletno dete ako bi prihvatanje njegovog zahteva za izdržavanje predstavljalo očiglednu nepravdu za roditelje odnosno druge krvne srodnike.

Izdržavanje se određuje prema potrebama poverioca i mogućnostima dužnika izdržavanja, odnosno Vas, pri čemu se vodi računa o minimalnoj sumi izdržavanja. U članu 164. Porodičnog zakona se navodi da se visina izdržavanja može smanjiti ili povećati ako se promene okolnosti na osnovu kojih je doneta prethodna odluka.

Sa druge strane, nedavanje izdržavanja, našim Krivičnim zakonikom okarakterisano je kao krivično delo. To je predviđeno članom 195. u okviru krivičnih dela protiv braka i porodice. To znači da možete biti tuženi po tom osnovu, i to od strane Vaših ćerki kao poverioca izdržavanja, jer su, kako ste naveli, one sada punoletne. Međutim, zakon je vodio računa i o dužniku izdržavanja, navodeći u članu 195. st.2. Krivičnog zakona  da se neće kazniti učinilac dela iz stava 1. ovog člana, ako iz opravdanih razloga nije davao izdržavanje. Ukoliko se desi da budete tuženi, ova odredba Vama ide u prilog.

Znači roditelji su dužni da izdržavaju svoju decu do punoletstva, a nakon toga, bez obzira na potrebe punoletne dece ako roditelji nemaju mogućnosti, njihova obaveza neće postojati.

 

Mladi Pro Bono