Poštovani, Imam ćerku koja ima 19 godina. Pohađa srednju školu vanredno. Razlog vanrednog pohađanja srednje škole je izostanak sa časova u 3 godini školovanja. Majka joj je u međuvremenu ostala bez posla i zahteva da i dalje plaćam alimentaciju. Ja sam izmirivao obaveze čak i kad je vanredno počela da se školuje. Moje pitanje se odnosi na sledeće – dokle sam dužan da je skolujem, ako je ona radno sposobna, obzirom da je ona punoletno lice?

Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Poštovani,

Član 155. Porodičnog zakona Republike Srbije govori o izdržavanju punoletnog deteta, odnosno u kojim slučajevima postoji obaveza izdržavanja punoletnog deteta:

„(1) Punoletno dete koje je nesposobno za rad, a nema dovoljno sredstava za izdržavanje, ima pravo na izdržavanje od roditelja sve dok takvo stanje traje.

(2) Punoletno dete koje se redovno školuje ima pravo na izdržavanje od roditelja srazmerno njihovim mogućnostima, a najkasnije do navršene 26. godine života.

(3) Punoletno dete u smislu st. 1. i 2. ovog  člana ima pravo na izdržavanje od krvnih srodnika u pravoj ushodnoj liniji srazmerno njihovim mogućnostima ako roditelji nisu živi ili ako nemaju dovoljno sredstava za izdržavanje.

(4) Nema pravo na izdržavanje punoletno dete ako bi prihvatanje njegovog zahteva za izdržavanje predstavljalo očiglednu nepravdu za roditelje odnosno druge krvne srodnike.“

Ukoliko ponovo budete imali neke nedoumice u vezi pravnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Vaš, Mladi Pro bono