Pitanje: Poštovani, molim vas za jednu malu pomoć. Dobio sam poziv kao svedok i tužilac da se javim na suočenje kod istražnog sudije. Zanima me sledeće: 1. da li ja kao svedok i tužilac mogu na odustanem od daljeg postupka (gognenja) 2. ako mogu da odustanem da li će se postupak protiv okrivljenog obustaviti ili to zavisi od javnog tuzioca? U pitanju je krivično delo 208 st. 1 kz. da napomenem nisam podneo privatnu tužbu to je uradio MUP, ali mi nije jasno zašto sam ja kao tužilac. Molio bih vas za sto brži i što jasniji odgovor. Unapred zahvalan.

Poštovani,

Krivično delo iz člana 208. stav 1 je Prevara, koja se goni po službenoj dužnosti, tj. bez obzira na želju oštećenog. Ukoliko do sada niste saslušavani, od Vas će sudija tražiti da se izjasnite da li se pridružujete krivičnom gonjenju, ali to pitanje je formalne prirode, jer kakav god Vaš odgovor bio, nastaviće se krivični postupak ukoliko za to postoje osnovi. Vi ste mogući tužilac, jer kao oštećeni imate pravo da nastavite krivično gonjenje, ukoliko od njega odustane javni tužilac.

Kao svedok ste dužni da date iskaz, tj. ne možete se osloboditi ove obaveze. Dužnost Vam je da se odazovete pozivu, da govorite istinu i da ništa što Vam je poznato ne prećutite.

Mladi Pro Bono