U braku sam sedam godina, imam dvoje dece, želim da se razvedem. Suprug i ja smo napravili kuću na parceli njegovih roditelja. Imamo dosta zajedničke imovine. Hoću li ja imati pravo na deo te imovine koja je stečena za vreme našeg braka, s obzirom da je kuća napravljena na parceli koja se vodi na ime njegovog oca.

Poštovana,

Vi ćete svakako imati pravo na deo te imovine, jer se imovina stečena u braku deli među supružnicima.

Porodični zakon određuje posebnu i zajedničku imovinu supružnika.

Prema čl. 168, imovina koju je supružnik stekao pre sklapanja braka predstavlja njegovu posebnu imovinu. Imovina koju je supružnik stekao u toku trajanja braka deobom zajedničke imovine, odnosno nasleđem, poklonom ili drugim pravnim poslom kojim se pribavljaju isključivo prava predstavlja njegovu posebnu imovinu.

Svaki supružnik samostalno upravlja i raspolaže svojom posebnom imovinom.

Prema čl. 170, ako je tokom trajanja zajedničkog života u braku došlo do neznatnog uvećanja vrednosti posebne imovine jednog supružnika, drugi supružnik ima pravo na potraživanje u novcu srazmerno svom doprinosu. Ako je tokom trajanja zajedničkog života u braku došlo do znatnog uvećanja vrednosti posebne imovine jednog supružnika, drugi supružnik ima pravo na udeo u toj imovini srazmerno svom doprinosu.

Prema čl. 171, imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja zajednice života u braku predstavlja njihovu zajedničku imovinu.

Zajedničkom imovinom supružnici upravljaju i raspolažu zajednički i sporazumno. Smatra se da poslove redovnog upravljanja supružnik uvek preduzima uz saglasnost drugog supružnika. Supružnik ne može raspolagati svojim udelom u zajedničkoj imovini niti ga može opteretiti pravnim poslom među živima.

Ako supružnici ne mogu da se sporazumeju o deobi zajedničke imovine, deobu zajedničke imovine vrši sud (sudska deoba). Pretpostavlja se da su udeli supružnika u zajedničkoj imovini jednaki (čl. 180).

Mladi Pro Bono