Verenik mi je uhapšen 1.11.2012. godine. Podignuta je optužnica potiv njega, ali još uvek nije zakazano prvo suđenje. Tereti se za stavljanje opojnih droga u promet. Da li će na smanjenje kazne uticati ako se udam za njega dok služi kaznu, a u slučaju i da ne utiče kako to mogu da uradim, nekom molbom direktno sudiji ili kojim putem?

Poštovana,

Na raspolaganju su Vam dve mogućnosti, jedna dok Vam se verenik nalazi u pritvoru i druga u slučaju da se donese pravosnažna presuda.

Sklapanje braka dok su na izdržavanju kazne mogu tražiti svi osuđenici, koji na to imaju Ustavom zagarantovano pravo, dok je u pritvoru situacija malo drugačija. Ukoliko želite da brak sklopite dok je u pritvoru neophodno je da Vaš verenik za to zatraži odobrenje od sudije koji vodi predmet.

U slučaju da se odlučite za sklapanje braka tokom izvršenja krivične sankcije neophodno je da pre zvaničnog zakazivanja osuđeno lice obavesti Upravu zatvora o svojoj nameri i da navede ime budućeg supružnika, kao i imena kumova i datum venčanja. Potom Uprava zatvora poziva matičara iz nadležne opštine koji dolazi u zatvor i zvanično sklapa brak. Nakon venčanja mladenci imaju pravo na bračnu posetu u trajanju od tri sata.

 

Mladi Pro Bono