POSTOVANI,IMAM 30 GODINA I POCELA SAM DA ŽIVIM U VANBRACNOJ ZAJEDNICI OD SVOJE 16-TE GODINE JAKO MLADA. DOBILI SMO DVA DETETA. KAKVO JA PRAVO IMAM NA DECU I KAO NEVENCANA SUPRUGA AKO DODJE DO PREKIDA TE VEZE I DA LI JE ON DUŽAN MENE DA ISPLATI ZA SVE TE GODINE…POZDRAV

Poštovana,

Položaj bračne i vanbračne dece je u potpunosti izjednačen. Tako da ukoliko bi došlo do prekida vanbračne zajednice, Vi biste imali ista prava nad decom, kao I u slučaju razvoda braka. Sud bi dodelio starateljstvo onom roditelju, za kojeg utvrdi da je u najboljem interesu deteta, dok bi drugi roditelj bio dužan da daje izdržavanje za decu.

Što se tiče “isplate za sve te godine” nijedan zakon to nije predvideo, ali ukoliko ste mislili na mogućnost izdržavanja Vas od strane Vašeg vanbračnog partnera, Porodični zakon u članu 152 kaže Vanbračni partner koji nema dovoljno sredstava za izdržavanje, a nesposoban je za rad ili je nezaposlen, ima pravo na izdržavanje od drugog vanbračnog partnera srazmerno njegovim mogućnostima. Naravno, to je moguće samo ukoliko to ne bi predstvljalo očiglednu nepravdu za Vašeg partnera.

Mladi Pro Bono