Poštovani. nalazim se u sledećoj situaciji: Moji roditelji su se razveli, kuća se vodi 1/2 na tati, 1/2 na mami, otac je otišao da živi kod njegove majke, baka je umrla i ostavila mu u nasledstvo kuću, pre ostavinske rasprave, u međuvremenu otac se oženio ponovo sa drugom ženom sa kojom nema dece, nakon par godina otac umire. Zanima me da li ta žena ima pravo na očevu polovinu naše porodične kuće i kuće koju je moj otac nasledio, pošto obe kuće spadaju u posebnu imovinu, što znači da je u brak uneo 1/2 kuće iz prvog braka, i nasleđenu kuću, zanima me da li moram da delim sve to sa njegovom drugom ženom. Unapred hvala, nadam se da ću dobiti neki odgovor

Poštovani,

zakonski naslednci Vašeg oca ste Vi i njegova druga žena, i to prema pravilima zakonskog nasleđivanja koja se u ovom slučaju primenjuju.

Član 9. Zakona o nasleđivanju propisuje da su naslednici prvog naslednog reda ostaviočevi potomci i ostaviočev bračni drug. Oni nasleđuju na jednake delove.

Pošto zaostavštinu čine sva nasleđivanju podobna prava koja su ostaviocu pripadala u trenutku smrti, u Vašem slučaju nasleđuje se 1/2 kuće koja je pripala Vašem ocu, i kuća koju je on nasledio od svoje majke. Znači Vaša maćeha i Vi dobijate po 1/4 kuće i po polovinu od druge kuće, koja je u celosti pripadala Vašem ocu.

Takođe, na osnovu člana 9. Zakona o nasleđivanju, kad postoji ostaviočevo dete kome ostaviočev bračni drug nije roditelj, a imovina bračnog druga je veća od one koja bi mu pripala pri podeli zaostavštine na jednake delove, onda svako ostaviočevo dete može naslediti do dva puta više nego bračni drug ako sud, pošto razmotri sve okolnosti, oceni da je to opravdano.

Članom 22. propisano je kada bračni drug gubi pravo na nasleđivanje:

Bračni drug gubi pravo zakonskog nasleđivanja:

1) ako je ostavilac bio podneo tužbu za razvod braka a posle njegove smrti se utvrdi da je tužba bila osnovana;

2) ako je njegov brak sa ostaviocem poništen posle ostaviočeve smrti, a iz razloga koji su bračnom drugu bili poznati u trenutku zaključenja braka;

3) ako je njegova zajednica života sa ostaviocem bila trajno prestala njegovom krivicom ili u sporazumu sa ostaviocem.

S poštovanjem,

Mladi Pro Bono