Poštovani, interesuje me da li nakon prestanka ugovora o privremenim i povremenim poslovima i nastavkom ugovora o radu kod drugog poslodavca gde je zajedno ostvareno trajanje 6 meseci tj. 4 meseca ugovor o privremenim poslovima i odmah bez prekida ugovor o radu nastavlja, da li se može nakon 2 meseca po osnovu toga otići na porodiljsko bolovanje?

Poštovana,

Član 94 Zakona o radu jasno propisuje: Zaposlena žena ima pravo na odsustvo sa rada zbog trudnoće i porođaja (porodiljsko odsustvo), kao i odsustvo sa rada radi nege deteta, u ukupnom trajanju od 365 dana. S obzirom da ste u radnom odnosu, imate pravo na porodiljsko odsustvo. Ovo pravo nije uslovljeno protekom vremena provedenog u radnom odnosu.

Zakon o radu takođe propisuje da za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu. Međutim, zaposlenom koji je zasnovao radni odnos na određeno vreme može da prestane radni odnos po isteku roka za koji je zasnovan. Dakle, kada isteke vreme na koje je ugovor zaključen, može Vam prestati radni odnos, bez obzira što ste na porodiljskom bolovanju u tom trenutku.

Mladi Pro Bono