Poštovani, Da li za zakonskog naslednika može proglasiti osoba koja nije u krvnom srodstvu, a testamentom joj je ostavljena sva pokretna i nepokretna imovina, s obzirom da preminula osoba nije imala naslednike ni iz jednog naslednog reda (nema dece, suprugovi braća i sestre poumirali bez naslednika, a preminula osoba bila jedinica)? Unapred hvala.

Poštovani/a,

Ne postoji mogućnost da neko lice bude proglašeno zakonskim naslednikom budući da su nasledni redovi striktno definisani Zakonom o nasleđivanju Republike Srbije. Više o nasledim redovima u Republici Srbiji možete videti na našem sajtu, na sledećem linku: https://www.besplatnapravnaedukacija.rs/tekstovi/nasledno-pravo/nasledni-redovi-2/.

Testament  je, po definiciji, zakonom uređeni oblik jednostrane, strogo lične i opozive izvjave volje za to sposobnog lica, kojom ono uređuje respodelu svoje imovine posle svoje smrti i kojom daje druge izjave i naredbe u vezi sa svojom smrću. Tako da lice svojim testamentom može ostaviti celokupnu svoju imovinu i licu sa kojim nije u krvnom srodstvu.

Ukoliko ponovo budete imali neke nedoumice u vezi pravnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Vaš, Mladi Pro bono