Moje pitanje glasi: zvim sa muzem u bracnoj zajednici tri godine, imamo jedno dete. Moj muz ima iz prvog braka sina i kcerku. Muzevljev sin iz prvog braka zivi sa nama, a kcerka sa majkom. Zanima me podigla bih kredi za kupovinu kuce na moje ime. Kakva su prava muzevljeve dece iz prvog braka na tu imovinu u slucaju razvoda ili moje smrti? I naravno sta pripada nasem zajednickom detetu? Unapred hvala

Poštovana,

prema čl. 9. Zakona o nasleđivanju Vaši zakonski naslednici mogu biti Vaš muž i Vaši potomci (Vaša rođena deca i njihova deca). Deca Vašeg muža iz prvog braka nisu Vaši zakonski naslednici, već zakonski naslednici Vašeg muža.

Što se tiče prava na imovinu u slučaju razvoda tu postoji nekoliko pravila. Najpre, svakom od suprižnika pripada njegova posebna imovina (to je imovina koju je svaki od supružnika stekao pre braka kao i imovina koju je stekao tokom braka deobom zajedničke imovine, nasleđem, poklonom ili drugim pravnim poslom kojim se pribavljaju isključivo prava). Zatim, zajednička imovina (imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja zajednice života u braku) se deli između supružnika. Pretpostavka je da svakom od supružnika pripada jednak deo zajedničke imovine, ali se to može osporavati i dokazivati da je jedan od supružnika u većoj meri doprineo održavanju ili uvećanju vrednosti zajedničke imovine (čl. 180. Porodičnog zakona). Deca pravo na izdržavanje ostvaruju od svojih roditelja, tako da Vi ne biste bili u obavezi da izdržavate vanbračnu decu Vašeg supruga, već samo svoju biološku decu i to pod uslovom da Vam sud naloži obavezu plaćanja izdržavanja (alimentacije).

Vaš Pro Bono