Sin i ja smo 2003. godine napravili ugovor o poklonu kuće, koji je sastavljen kod advokata i overen u sudu kod referenta. Ugovor sadrži stavku u kojoj ni pod kakvim uslovima ne može da se raskine. Kako je sina prestala da interesuje kuća, u kojoj živim sa malom penzijom, a i emotivno da me maltretira, u smislu da već duže vreme ne plaća račune (stižu opomene pred isključenje struje, vode i telefona), a uzima novčanu naknadu od iznajmljivanja dela kuće, interesuje me da li ugovor može da se proglasi kao ništavan (“Sl. glasnik RS“, br. 46/1995 Odluka ustavnog suda RS IU br.358/95 – “sl. glasnik RS“, 101/2003. Clan 184. i clan 192.). U slucaju da ovaj ugovor moze da se poništi molim vas da mi kažete na koji način to da uradim.

Poštovana,

Vi kao poklonodavac možete podići tužbu za raskid ugovora o poklonu, i u njoj navesti konkretno zbog čega raskidate ugovor – da Vas sin maltretira, da je nezahvalan itd. Sud će u svakom konkretnom slučaju ceniti navode i jedne i druge strane i presuditi. To što ste Vi u ugovor uneli da se on ne može raskinuti ni u kom slučaju, sama po sebi je ništava odredba, i Vi možete raskinuti ugovor o poklonu u slučajevima da ste zbog poklona osiromašili ili da je poklonoprimac, Vaš sin, pokazao nezahvalnost prema Vama. A to radite putem tužbe za raskid ugovora o poklonu pred nadležnim sudom.

 

Mladi Pro Bono

User Avatar

Autor teksta: Office

Humanitarna nevladina organizacija PRO BONO za pružanje primarne besplatne pravne edukacije svim građanima Srbije kojima je potrebna i koji su materijalno ugroženi. Pogledajte sve tekstove od Office