Postovani, Živim sa devojkom dugo godina,i ona želi da mi pokloni 2 stambene jedinice od po 27 kvadrata. Zanima me da li, pošto sam nezaposlen i nemam stan, koji je nacin da ne platim porez?

Poštovani,

Buduci da se radi o poklonu, Vi ste obveznik Poreza na poklon, koji je ureden u clanovima 14-22. Zakona o porezima na imovinu. U Vašem slucaju ne postoji oslobodenje od placanja poreza na imovinu, buduci da je ono predvideno (bez dodatnih uslova) samo za decu i supružnika poklonodavca. Status bracnih i vanbracnih partnera u pogledu oporezivanja i nasledivanja nije izjednacen, te se Vi ne možete smatrati oslobodenim od obaveze placanja ovog poreza. U prilog ovoj tvrdnji navodimo Mišljenje Ministarstva finansija,
br. 413-00-01870/2007-04:

“Porodicnim domacinstvom kupca prvog stana smatra se zajednica života, privredivanja i trošenja prihoda kupca prvog stana, njegovog supružnika…”…”Dakle, u smislu ostvarivanja prava na poresko oslobodenje od poreza na prenos apsolutnih prava kod kupovine prvog stana, clanom porodicnog domacinstva ne smatra se vanbracni partner kupca prvog stana.”.

Dakle, za potrebe poreskih zakona i utvrdivanja ispunjenosti uslova za poresko oslobodenje, vanbracni partner ne izjednacava se sa supružnikom.

Vaš Mladi Pro Bono

User Avatar

Autor teksta: Office

Humanitarna nevladina organizacija PRO BONO za pružanje primarne besplatne pravne edukacije svim građanima Srbije kojima je potrebna i koji su materijalno ugroženi. Pogledajte sve tekstove od Office