Postovani, Zanima me da li placam porez na kapitalnu dobit ako prodam stan (sprat kuce) koji sam dobila na poklon od oca (kuca je izgradjena 1974 god. Ugovor o poklonu potpisan i overen 2004 god.)? Hvala unapred!

Poštovana,

Prema skorim izmenama Zakona o poorezu na dohodak gradana kapitalni dobitak ne postoji ako je poreski obveznik pravo koje prenosi držao u svom portfelju pre prodaje najmanje 10 godina. Buduci da ste Vi stan stekli ugovorom o poklonu tek 2004. godine, taj rok nije istekao, i Vi cete biti dužni da platite porez na kapitalu dobit.

Da biste isptali sve mogucnosti da pomenuti porez ne platite, obratite pacnju i na sledece zakonske odredbe: Prodavac koji je uložio novac u kupovinu druge nekretnine kojom rešava sopstveno stambeno pitanje ili stambeno pitanje clanova svoje porodice, ne placa ovaj porez, ali mora da podnese poresku prijavu. Ukoliko kupi novu nekretninu u roku od 90 dana od prodaje, uopšte nece morati da plati porez, a ako propusti ovaj rok, ali kupi nekretninu u roku od 12 meseci od prodaje, porez ce mu biti vracen. Ako u novu nekretninu ne uloži sav novac od prodaje, platice porez na kapitalni dobitak srazmerno nepotrošenom delu.

Vaš Mladi Pro Bono

 

 

 

 

User Avatar

Autor teksta: Office

Humanitarna nevladina organizacija PRO BONO za pružanje primarne besplatne pravne edukacije svim građanima Srbije kojima je potrebna i koji su materijalno ugroženi. Pogledajte sve tekstove od Office