Poštovani, suprug i ja smo stekli kuću u braku, počev od kupovine placa, verujem da je imovina zajednička, ali ja ipak nemam ista prava kao suprug. Kuća se vodi na supruga i imamo troje zajedničke dece. Naime, pre dve godine sam fiktivno, zbog posla, morala da promenim adresu, kada sam htela da se vratim na staru adresu, u kuću koju sam i ja pravila i u koju i dalje ulažem, nisam mogla bez muževljeve saglasnosti, njegovog prisustva i potpisa. Moje pitanje je kako mogu ovo najbezbolnije da promenim (sa najmanje ulaganja), i da li suprug i ja u svakoj drugoj situaciji imamo jednaka prava ili su moja prava ipak manja odnosno da li ću morati da dokazujem da sam ulagala i kako? Unapred zahvalna

Poštovana,

Imovina koju su supružnici stekli radom u toku trajanja zajednice života u braku predstavlja njihovu zajedničku imovinu (član 171 stav 1 Porodičnog zakona, dalje: Zakon). Zajedničkom imovinom supružnici upravljaju i raspolažu zajednički i sporazumno. Isto tako, stav 2 člana 176 Zakona propisuje da se smatra da je upis u javni registar prava na nepokretnostima izvršen na ime oba supružnika i kada je izvršen na ime samo jednog od njih, osim ako nakon upisa nije zaključen pismeni sporazum supružnika o deobi zajedničke imovine odnosno bračni ugovor, ili je o pravima supružnika na nepokretnosti odlučivao sud. To znači da Vi niste izgubili pravo na nepokretnost stečenu u braku, činjenicom da je Vaš suprug upisan u katastar nepokretnosti kao vlasnik.

Postoji zakonska pretpostavka da su udeli supružnika u zajedničkoj imovini jednaki. Dakle, Vi nemate obavezu da dokazujete postojanje i veličinu svog udela. Međutim, svaki od supružnika može tvrditi da je njegov udeo u sticanju zajedničke imovine veći i to zavisi od njegovih ostvarenih prihoda, vođenja poslova u domaćinstvu, staranja o deci, staranja o imovini te drugih okolnosti od značaja za održavanje ili uvećanje vrednosti zajedničke imovine.

Utvrđivanje suvlasničkog udela svakog supružnika u zajedničkoj imovini se vrši deobom zajedničke imovine. Deoba zajedničke imovine može se vršiti za vreme trajanja braka i posle njegovog prestanka. Najjednostavniji način za to je zaključenje sporazuma o deobi zajedničke imovine. Ako se Vaš suprug i Vi ne možete sporazumeti o deobi zajedničke imovine, deobu zajedničke imovine može izvršiti sud.

Mladi Pro Bono