Poštovani, pre par dana komšija je na moj posed napao mene i brata motornom testerom i da bi zaštitili svoj život odbranili smo se i u toku odbrane naneli mu lake telesne povrede orudjem (lopatom). Protiv nas je podnešena krivična prijava po članu 122, a protiv njega po članu 278. Posle davanja izjave policija mu je izvršila pretres i oduzela pušku sa 50 metaka jer smo već ranije prijavljivali da je pretio majci puškom, ali niko nije izašao da spreči nasilje i na kraju se desilo to što jeste. Zanima me ko ima olakšavajuće okolnosti i kolike su kazne za učinjena krivična dela i da li njegov napad može da se okarakteriše kao pokušaj ubistva. Hvala unapred.

Poštovani,

Vama i Vašem bratu se stavlja na teret krivično delo iz člana 122 KZ-a Laka telesna povreda. Stav 2 istog člana kaže Ako je takva povreda nanesena oružjem, opasnim oruđem ili drugim sredstvom podobnim da telo teško povredi ili zdravlje teško naruši, učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine. Ono što Vama ide u prilog, ukoliko se događaj zbio onako kako ste nam opisali, sud Vam može izreći samo opomenu, ukoliko dokažete da ste bili izazvani nepristojnim ili grubim ponašanjem oštećenog.

Što se tiče Vašeg komšije, on se tereti za krivično delo Izazivanje opšte opasnosti, za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Vi ste svakako u povoljnijem položaju, budući da ste bili napadnuti i potrudite se da to dokažete pred sudom.

Delo Vašeg komšije nije okarakterisano kao pokušaj ubistva iz člana 113, već kao Izazivanje opšte opasnosti, koje podrazumeva izazivanje opasnosti za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima.

Ukoliko imate još neko pitanje za nas, obratite nam se.

Srdačno, Mladi Pro Bono