Poštovani, ko je naslednik mog rodjenog starijeg brata koji je neoženjen i nema decu? Da li sam ja i moja deca i ako jesmo da li se plaća nasledna taksa. HVALA.

Poštovani,

Kako Vaš brat (ostavilac) nema bračnog druga i potomke, njegovu zaostavštinu nasleđuju njegovi roditelji na jednake delove, kao naslednici drugog naslednog reda. Ako ostaviočev roditelj ne može ili neće da nasledi, njegov deo na jednake delove nasleđuju njegova deca (braća i sestre ostavioca). Dakle, u slučaju da jedan od Vaših roditelja ili oboje ne mogu (nisu živi) ili neće (odreknu se nasleđa) da naslede, Vi ste naslednik polovine ili cele zaostavštine. Po istom principu iza Vas nasleđuju Vaša deca.

Za raspravljanje zaostavštine u prvostepenom postupku plaća se paušalna taksa u iznosu od 1.000 do 75.000 dinara. Paušalna taksa plaća se samo ako je ostavinski postupak završen donošenjem rešenja o nasleđivanju. Sud utvrđuje vrednost merodavnu za odmeravanje paušalne takse po slobodnoj oceni, na osnovu izjava naslednika i podataka koje su podneli.

Mladi Pro Bono